17.1 C
Deurne
zondag 6 oktober 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneExtra hoogspanningslijn tussen Limburg en Brabant loopt straks ook mogelijk door gemeente...

Extra hoogspanningslijn tussen Limburg en Brabant loopt straks ook mogelijk door gemeente Deurne

Netbeheerder TenneT heeft plannen om een nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding aan te leggen tussen Limburg en Brabant. Een klein deel van gemeente Deurne valt ook in het zoekgebied voor plaatsing van de nieuwe verbinding. Om te bepalen waar de hoogspanningslijn precies komt, gaat een procedure van start die nodig is bij de vergunningen voor de aanleg.

TenneT heeft berekend dat de bestaande 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Eindhoven vanaf 2030 niet genoeg stroom kan vervoeren. Omdat het gebruik van het landelijke hoogspanningsnet toeneemt is daarom volgens TenneT een extra hoogspanningslijn nodig in onze regio.

Elektrische auto’s
Dit komt doordat er steeds meer vraag en aanbod is van stroom. Dat hangt vooral samen met de bevolkingsgroei, maar heeft ook te maken met de toename van stroomverbruik voor bijvoorbeeld elektrische auto’s, woningen en industrie. “Veel stroom wordt straks opgewekt met windmolens op zee, in plaats van in een energiecentrale in het land. De stroom moet daardoor een langere weg afleggen naar de gebruiker. Dat vraagt meer van het hoogspanningsnet”, zegt TenneT.

De netbeheerder benadrukt ook dat zon en wind soms teveel stroom geven en soms te weinig: “Bij teveel stroom wordt het naar het buitenland vervoerd. Bij een tekort wordt stroom geïmporteerd. Ook dat vraagt meer van het hoogspanningsnet.”

Zoekgebied
Waar de extra hoogspanningslijn precies komt is nog niet duidelijk. Tennet heeft tussen de hoogspanningsstations Maasbracht en Eindhoven een groot zoekgebied aangegeven: “Daarin moet de hoogspanningslijn komen. De nieuwe verbinding mag niet veel langer zijn dan de bestaande. Anders werkt hij niet.”

TenneT houdt hierbij rekening met een aantal factoren. De verbinding komt bovengronds, behalve waar het echt niet anders kan. Er wordt geprobeerd om de hoogspanningslijn zo ver mogelijk van gevoelige gebouwen, stads- en dorpskernen en beschermde natuurgebieden te plaatsen.

Zo min mogelijk bochten
Verder mag de nieuwe stroomverbinding het liefst niet kruisen met andere hoogspanningsverbindingen en moeten er in de hoogspanningslijn zo min mogelijk bochten of knikken zitten. De verbinding loopt als het aan Tennet ligt gelijk met bestaande infrastructuur, zoals een snelweg of een andere hoogspanningslijn

Er ligt nu een Voornemen en Participatieplan ter inzage. Dat is de eerste stap in de procedure die er uiteindelijk voor moet zorgen dat alle vergunningen er zijn om de verbinding te mogen realiseren. In het Voornemen beschrijft TenneT de plannen voor het project en in het Participatieplan is te lezen hoe de omgeving bij het energieproject wordt betrokken.

Suggesties en zorgen
Inwoners en organisaties kunnen in dit stadium hun suggesties, maar ook zorgen delen. Deze worden meegenomen naar de volgende stap. Hierna wordt het plan stapsgewijs steeds preciezer. Bij elke stap willen het ministerie van Klimaat en Groene Groei en TenneT mensen opnieuw de kans geven om te reageren op het voorliggende plan.

Op donderdag 17 oktober om 19.30 uur wordt een webinar gegeven waarin meer over het project wordt verteld en er vragen kunnen worden gesteld. Het webinar is na afloop ook opnieuw te bekijken. De link naar de online bijeenkomst vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Foto: Pexels/ministerie van Klimaat en Groene Groei

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen