16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneFeestelijkheden Deurne 1300 gestart; stoet met historische akte onderweg van Neerkant naar...

Feestelijkheden Deurne 1300 gestart; stoet met historische akte onderweg van Neerkant naar Deurne

De feestelijkheden rond Deurne 1300 zijn vanmorgen gestart met de aankomst van de historische akte In Meijel. De reis van het document begon afgelopen zondag in Echternach en werd de dag er op te voet voortgezet. Dinsdag werd de akte te paard vervoerd en woensdag per postduif. Vanmorgen arriveerde het document bij het Willibrordusputje in Meijel.

In een feestelijke optocht te voet en per koets werd de akte naar het museum in Neerkant gebracht. Vanuit daar is een bericht naar Deurne gestuurd met de zogenoemde Chappe dat de akte eraan komt. De stoet is nu onderweg van Neerkant naar Deurne.

Feestelijke optocht
Vanmiddag komt het document met koetsen aan bij het Fletcherhotel in Deurne. Vanaf dit moment wordt de stoet vergezeld door verschillende Deurnese verenigingen en gaat de reis met muziek in een feestelijke optocht richting het centrum van Deurne. Hier wordt de akte door ‘Napoleon’ aan burgemeester Buter van Deurne overhandigd. Deze zal het document dat vier dagen onderweg is geweest met de ouderwetse communicatiemiddelen dan in vier seconden terugsturen naar Echternach via Whatsapp.

Optredens
In het Deurnese centrum is in het kader van Deurne 1300 van alles te beleven met vanaf 12.30 uur optredens van onder meer Doe mar Wa, het Vrijetijdsorkest, Dédé Dance Deurne, Hebbes en Makandra. Ook zijn alle winkels geopend.

‘Napoleon’
De tocht met de akte start om 14.15 uur vanaf Kloosterhotel Willibrordhaeghe en gaat via de Vlierdenseweg, Stationsstraat, Mark en Oude Martinetstraat naar het Cultuurcentrum waar de stoet rond 15.45 uur zal aankomen. In de unieke parade zijn onder meer te zien:  de Koninklijke Harmonie Deurne, een groep landgeiten, Umtata, de gezamenlijke gildes gemeente Deurne, een steltloper, een grote pop van Mangs Maskertheater en drumfanfare peelland. Daarnaast doen ook verschillende lopers en ruiters in historische kledij mee waaronder een groep onder leiding van Thea Mansvelders, diverse koetsen met paarden, een postkoets met vier paarden en de Keizerlijke garde met ‘Napoleon’ te paard.

De parade is onderdeel van het evenement ‘In 4 dagen heen, in 4 seconden terug van Echternach naar Deurne’ in verband met het 1300-jarig bestaan van Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen