12.4 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneGeen steun voor plan om carbidschieten in bebouwde kom van Deurne weer...

Geen steun voor plan om carbidschieten in bebouwde kom van Deurne weer toe te staan

Het voorstel van politieke partijen OGD  en 50Plus om carbidschieten in de bebouwde kom van gemeente Deurne weer toe te staan, kon dinsdagavond niet rekenen op steun van een meerderheid in de gemeenteraad. Hoewel het college het amendement niet ontraadde, bleek binnen de raad alleen Transparant Deurne medevoorstander van het idee.

Het amendement werd ingediend door OGD en 50Plus omdat die partijen van mening zijn dat het verbod op carbidschieten in de bebouwde kom niet meer nodig is: “Onafhankelijke Groep Deurne vindt dat de tijd inmiddels rijp is om dit verbod uit de APV te halen”, zegt Riny Berkvens. “Het is nog maar een paar jaar geleden maar het voelt voor veel mensen als verre geschiedenis: van 2020 tot begin 2022 ging Nederland zwaar gebukt onder de coronapandemie. In die periode is ook een groep jongeren in Deurne opgegroeid. Sociaal gezien heeft hun leven in een belangrijke levensfase 2 jaar stilgestaan.”

Vuurwerkverbod
Tijdens de coronapandemie werd door de raad gekozen om het verbod op carbidschieten tegelijkertijd met het tijdelijke landelijke vuurwerkverbod- in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op te nemen. Dit werd gedaan om de immense druk die tijdens de jaarwisseling 2020-2021 op de zorg rustte, niet extra op te laten lopen.

“Voorzitter, uit die tijden, waarin de wereld op z’n kop stond, stamt het Deurnese verbod om carbid af te steken”, zegt Berkvens dinsdagavond in de raad. Haar partij vindt dat de jeugd in de twee jaar van de coronaperiode veel heeft gemist en dat het carbidverbod voor binnen de bebouwde kom nu best weer uit de APV kan worden geschrapt. “Ze hebben niet kunnen experimenteren met flirten en hun eerste biertje, hebben geen stappen kunnen zetten om los van hun ouders een eigen identiteit te ontwikkelen en hebben geen grenzen kunnen ontdekken of op kunnen zoeken”, aldus Riny Berkvens.

Experimenteren
Onafhankelijke Groep Deurne zegt dat die acute hoge druk in de zorg als gevolg van de coronapandemie inmiddels ‘gelukkig voorbij is’ en dat er ‘geen actueel en reëel veiligheidsissue in Deurne in verband met carbid’ speelt. “Wij willen vooral ook de Deurnese jeugd de ruimte geven om zich te ontplooien, om te experimenteren en om zelf te ontdekken waar grenzen liggen. We hebben al regels genoeg waar ze zich aan moeten houden, laten we dan vooral die regels die achterhaald zijn, schrappen”, betoogde Berkvens.

Burgemeester Greet Buter zag niet echt een reden om de regels aan te passen omdat carbidschieten in het buitengebied wel is toegestaan. Ze liet de afweging over aan de politieke partijen. Die bleken lang niet allemaal even enthousiast over het voorstel van OGD en 50Plus. Annemieke Quaadgras van PGP haalde meerdere uitgebreide onderzoeken over de gevaren aan uit Overijssel, waar het carbidschieten erg populair is onder jongeren. Ook een voorbeeld van een 23-jarige jongen die afgelopen jaarwisseling om het leven kwam door carbid, benoemt Quaadgras om aan te geven dat er grote risico’s zitten aan het knallen met melkbussen.

‘Vragen om ongelukken’
Janke van Dijk van DeurneNU vindt ook dat het voorstel ‘vragen om ongelukken’ is: “Nou ben ik zelf groot voorstander van knallend het nieuwe jaar ingaan en ik wil dan ook graag deze traditie behouden, maar om dit nou toe te staan, ook in de bebouwde kom; daar zetten wij als DeurneNU onze vraagtekens bij.”

Op zich is Peter Eijsbouts van de Deurnese VVD voor het afschaffen van niet noodzakelijke regels, maar carbidschieten is volgens hem wel van een andere orde, gezien de grotere risico’s die daarmee gepaard gaan. “Wij denken dat zoals nu staat beschreven in de APV, dat het er heel goed in staat. Binnen de bebouwde kom zeker niet, buiten de bebouwde kom waar aangegeven staat dat het mag; daar kunnen we ons dan in vinden”, aldus Eijsbouts. Ook Wim Luijten van DOE! zegt dat zijn partij de huidige regelgeving prima vindt: “Buiten de bebouwde kom moeten vooral jonge mensen wel een keer kunnen knallen.”

Uiteindelijk kon een meerderheid van de gemeenteraad zich niet vinden in de opvattingen van OGD, 50Plus en Transparant Deurne en werd besloten om het verbod op carbidschieten binnen de bebouwde kom te behouden.

Foto: gemeente Pijnacker-Nootdorp

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen