12.6 C
Deurne
donderdag 6 oktober 2022
Home- DeurneGemeente Deurne gaat nieuwe bomen en struiken planten in Zandbos

Gemeente Deurne gaat nieuwe bomen en struiken planten in Zandbos

De komende tijd gaat de gemeente in het Deurnese Zandbos verschillende soorten loofbomen en struiken planten. Dit wordt gedaan om er voor te zorgen dat er afwisselende en gevarieerde bossen ontstaan en deze op die manier voor bezoekers aantrekkelijk blijven.

De bomen en struiken die geplant worden, zijn van soorten die nu niet of nauwelijks in het bos aanwezig zijn zoals de haagbeuk, de veldesdoorn, de hazelaar en de zoete kers. Van nature kwamen deze soorten wel in de Nederlandse bossen voor maar door omstandigheden zijn ze in de loop van de tijd bijna verdwenen.

Dieren
Deze soorten bomen en struiken maken de bossen afwisselender, gezonder en aantrekkelijker voor planten en dieren én voor bezoekers. Als de jonge bomen uitgroeien tot grote volwassen bomen, ontstaat er op den duur een afwisselend bos met een grote diversiteit in planten, bomen en dieren. Daarnaast hebben veel van de bomen en struiken die geplant worden een ‘rijk strooisel’ in de vorm van bladeren. Die helpen om de bodem weer voedzaam en gezond te maken en de mineralenbalans te herstellen.

Stikstof
De gemeente geeft aan dat het ook belangrijk is de bossen gezond te houden omdat een groot deel van de Brabantse bossen en heideterreinen is aangetast door stikstof. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur. Bodem en grond- en oppervlaktewater verzuren en belangrijke voedingstoffen spoelen makkelijker uit de bodem. Planten hebben het moeilijk of verdwijnen. En dieren kunnen daardoor lastig voedsel vinden en zien hun mogelijkheden om zich voort te planten afnemen.

Goede start
Om de nieuwe planten de eerste jaren een goede start te geven, worden kalkmeststof en watervasthoudende korrels bij het planten toegevoegd. De kalkmeststof is bedoeld om de verzuring van de bodem te verminderen. De watervasthoudende korrels worden toegevoegd om de kans te vergroten dat de planten tijdens een droge periode overleven.

De komende tijd gaat een aannemer de nieuwe bomen en struiken planten in verschillende delen van het Zandbos. Bosgroep Zuid Nederland begeleidt deze werkzaamheden, in opdracht van de gemeente Deurne.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen