11.7 C
Deurne
maandag 26 september 2022
Home- WalsbergGemeente Deurne positief over plannen voor alpacafarm in Walsberg

Gemeente Deurne positief over plannen voor alpacafarm in Walsberg

De plannen voor een alpacafarm waar bezoekers kunnen wandelen met de dieren en zelfs kunnen overnachten in de buurt van de alpaca’s, zijn door het college van Deurne positief ontvangen. De initiatiefnemer wil aan de Kwadestaartweg en Goorweg een plek creëren waar mensen op een sociale, educatieve en recreatieve manier kennis kunnen maken met de dieren.

Op de locatie is in 1999 gestart met het hobbymatig houden van twee alpaca’s, dit is intussen uitgegroeid tot ongeveer dertig moederdieren met jongen. De activiteiten zijn in de loop der jaren ook flink uitgebreid en sinds 2009 worden door de eigenaar gericht alpaca’s gekocht in bijvoorbeeld Chili, Australië en Nieuw-Zeeland om een goede kwaliteit te kunnen fokken. De fokkerij fokt inmiddels meerdere groepen in allerlei kleuren. Dat de kwaliteit hoog is, blijkt uit de goede resultaten die de dieren behalen op alpaca-shows in de Benelux.

‘Alpaca bij de tent’
De initiatiefnemer wil nu de activiteiten van de alpacafarm verder uitbreiden waarbij het voor bezoekers mogelijk wordt om met de alpaca’s te gaan wandelen, ze te voeren en te aaien. Daarnaast komt er de mogelijkheid om op de farm een picknick of high-tea te houden en kun je er in de toekomst op verschillende manieren overnachten in onder meer ‘glampingtenten’ met het concept ‘alpaca bij de tent’.

Niet-alledaags bedrijf
Het college staat positief ten opzichte van het plan: “Door medewerking te verlenen aan het initiatief wordt een ruimtelijke kwaliteitswinst geboekt op deze locatie in het buitengebied. De niet meer in gebruik zijnde glasopstanden worden gesloopt (ruim 4300 m2) en er komt een niet-alledaags bedrijf, dat bijdraagt aan de toeristische en recreatieve positionering van Deurne voor in de plaats.”

Voor de plannen kunnen doorgaan, moet nog wel het bestemmingsplan worden herzien. Het is nu aan de gemeenteraad om hier een beslissing over te nemen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen