Er moet meer groen komen in Deurne, vindt de gemeente. Om de realisatie hiervan in goede banen te leiden heeft de gemeenteraad eerder deze maand het nieuwe Groenbeleids- en structuurplan goedgekeurd. “Hierin staan onder andere de groene ambities beschreven die we in Deurne willen behalen”, aldus de gemeente.
Hoewel er achter de schermen al langere tijd wordt gewerkt om uitvoering te geven aan de plannen voor meer groen, bleek uit een inventarisatie van de gemeente dat Deurne op dit moment in de kernen minder groen heeft dan wenselijk.
Wetenschappelijk onderzoek
In welke mate er behoefte is aan groen wordt bepaald door waarden op het gebied van identiteit, natuur, klimaat en gezondheid. “De relatie tussen groen en de thema’s is niet alleen op onderbuikgevoel gebaseerd, maar steeds meer op wetenschappelijk onderzoek in binnen- en buitenland”, zegt wethouder Helm Verhees.
Daarnaast was het oude Groenbeleids- en structuurplan verouderd. “Dat maakt dat alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren daarin niet meegenomen zijn. En juist die ontwikkelingen en inzichten vragen een heldere koers en een stip op de horizon”, aldus Verhees.
Energietransitie
Dat wordt volgens de gemeente geen eenvoudige opgave omdat de openbare ruimte onder druk staat. Dit komt doordat er ook plek moet blijven voor onder andere parkeren en meer kabels en leidingen vanwege de energietransitie. “Het uitvoeren van een vergroeningsopgave zal meer ruimte vragen wat kan leiden tot andere keuzes, zoals bijvoorbeeld een eenrichtingsstraat maken of het parkeren anders te organiseren”, legt de wethouder uit.
Voor het toekomstige groenbeleid is overlegd met belangenorganisaties, zoals dorps- en wijkraden, de Ossenbeemd, stichting Boombelijd, het waterschap, Bosgroep Zuid, ANV sPeelslandschap en burgerinitiatief ‘Herzien kapbeleid bomen’. Ook heeft er een online-enquête plaatsgevonden die door ruim 1.000 inwoners is ingevuld.
Meer bomen
Dit jaar heeft de gemeente al een aantal van haar ambities weten te verwezenlijken: “In 2024 zijn meer bomen geplant dan er gekapt zijn. Er zijn ongeveer 450 nieuwe jonge bomen geplant en er zijn slechts een kleine 125 tot 150 verwijderd vanwege slechte gezondheid. Er zijn ook nieuwe laanstructuren aangelegd zoals in de Waterstraat, Haamakkersweg, Beukelsdijk, Schans, Broekstraat, Heitrak en Vossenweg.”
Van de gekapte en zieke bomen worden zitbanken en tafels gemaakt door de zagerij van Holten’s molen. Dit jaar zijn er circa tien nieuwe zitgelegenheden en picknicksets van gemaakt. Ook worden door de gemeente steeds meer duurzame keuzes gemaakt bij de vernieuwing van speeltuinen: “We kiezen hierbij vaker voor houten speeltoestellen in plaats van kunststof of staal. Het oogt natuurlijker en is duurzamer en beter voor het klimaat.”
Insecten
Om de biodiversiteit in de gemeente te vergroten is dit jaar ruim 1.000 vierkante meter gazon omgevormd tot bloemrijk grasland. “Hierdoor zal er op deze plekken langs onder andere het Heiakkerpad en Pastoor Jacobsstraat gedurende zeven maanden altijd iets in bloei staan, waardoor insecten nectar kunnen vinden”, aldus de gemeente. Daarnaast zijn er jonge planten geleverd aan MC Deurne die door de club op het motorcrossterrein in de Liesselse bossen zijn geplant.
“Onze agenda voor 2025 zit goed vol met plannen en projecten om de ingezette koers door te zetten”, zegt de gemeente. “We willen een duurzame, uitnodigende en toegankelijke openbare ruimte. Een groene omgeving speelt daarin een belangrijke rol.”
Foto: Pexels