8.4 C
Deurne
maandag 3 oktober 2022
Home- DeurneGemeente tekent samenwerkingsconvenant voor Geopark Peelhorst

Gemeente tekent samenwerkingsconvenant voor Geopark Peelhorst

De gemeente Deurne heeft op 22 mei tijdens een symposium bij Natuurpoort De Peel een samenwerkingsconvenant ondertekend voor Geopark Peelhorst (Peelrandbreuk). Een Geopark is een door UNESCO, een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties, gedefinieerd gebied met één of meer sites van wetenschappelijk belang. 

Peelrandbreuk bepalend voor inrichting landschap
De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn in de ondergrond en daardoor onzichtbaar. Toch beweegt de breuk nog altijd en is de Peelrandbreuk bepalend voor de inrichting van het landschap. Het veroorzaakt geen bergen, maar zorgt wel voor hoogteverschillen. Ook is de breuk bepalend voor de ligging van wegen, waterlopen, bebouwing en het gebruik van het land.

Animatie: Geopark Peelhorst

Breuk zichtbaar en beleefbaar maken
Het samenwerkingsconvenant is ondertekend door de provincies Noord-Brabant en Limburg, de waterschappen Aa en Maas en Limburg en de gemeenten Deurne, Bernheze, Uden, Landerd, Boekel, Gemert-Bakel, Mill en St. Hubert, Oss, Peel en Maas en Leudal. Met de website over Geopark Peelhorst willen alle partijen de breuk zichtbaar en beleefbaar maken. “Daardoor wordt het gebied steeds interessanter voor bezoekers. Dat geeft een enorme impuls aan de economie”, aldus een woordvoerder van de gemeente Deurne.

Foto: Gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen