4 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneGemeente wil dat centrum Deurne ‘place to be’ wordt

Gemeente wil dat centrum Deurne ‘place to be’ wordt

Een stimuleringsregeling en een nieuwe retail-visie zijn twee van de acties uit de Integrale centrumvisie ‘Samen keuzes maken’ waarmee de gemeente het centrum van Deurne toekomstbestendig wil maken en een plek waar inwoners niet alleen winkelen maar ook vanwege de sfeer willen verblijven.

Daarnaast heeft de gemeente in 2020 een aanjaagteam aangesteld dat in gesprek gaat met vastgoedeigenaren om transformatiemogelijkheden te onderzoeken. “Het zijn moeilijke tijden voor ondernemers in deze corona-tijd. Juist nu is het nog belangrijker dat Deurne werkt aan de toekomst van het centrum”, geeft de gemeente aan.

Toekomst
In december 2019 is door de gemeenteraad de Integrale centrumvisie ‘Samen keuzes maken’ vastgesteld. Samen met bewoners, ondernemers, Centrummanagement, vastgoedeigenaren en andere betrokken partijen heeft de gemeente keuzes gemaakt voor de toekomst.

‘Place to be’
Het centrum moet veranderen van een ‘place to buy’ naar een ‘place to be’. Meer sfeer en beleving in het centrum en terugdringen van de leegstand van detailhandel staan daarbij voor gemeente en ondernemers voorop. Wethouder Marinus Biemans legt uit: “De komende jaren is het erg van belang dat we samen de verandering in het centrum verder van de grond krijgen. We maken ons samen hard voor de toekomst van het centrum van Deurne, waar plek is voor verschillende functies zoals winkelen, wonen, dienstverlening en gezelligheid.”

Leegstand
Het terugdringen van de leegstand van panden in het centrum van Deurne lukt al aardig. In het afgelopen jaar is de leegstand gedaald met 2.000 m2. In december 2019 bedroeg de leegstand nog circa 7.000 m2 maar door de transformaties is het gelukt om dit terug te dringen naar 5.000 m2. Maar dat is niet genoeg laat de gemeente weten: “Ondanks de geboekte resultaten blijft het een belangrijke opgave om deze verandering te weeg te brengen om de leegstand te verminderen. De verwachting is dat de effecten van de coronamaatregelen deze noodzaak nog groter maken. Een stimuleringsregeling is hiervoor in het leven geroepen. De regeling ‘transformatie centrumgebied’ loopt van 1 januari 2021 tot 1 januari 2024.”

Transformeren
Het aanjaagteam dat de gemeente in 2020 heeft aangesteld speelt daarbij een grote rol. De leden ervan gaan in gesprek met vastgoedeigenaren die overwegen om een pand met een detailhandelsfunctie te transformeren. Het aanjaagteam bestaat uit Wil Olde Hampsink en Peter Thijssen (Centrummanagement) en Karin van Vliet (Gemeente Deurne). Bedrijven die interesse hebben in de transformatie van hun pand, kunnen contact opnemen met het aanjaagteam.

Veranderende wereld
De gemeente geeft aan dat er steeds meer behoefte is aan een visie die aansluit bij de veranderende wereld. Niet alleen voor het centrumgebied, maar voor de gehele gemeente en daarom is er nu een nieuwe retail-visie opgesteld die van toepassing is op de detailhandel en horeca van Deurne. De plannen worden op 20 april aan de gemeenteraad voorgelegd.

Foto: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen