19.7 C
Deurne
zondag 8 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGemeentelijke gezondheidsvisie moet ervoor zorgen dat alle Deurnenaren goed in hun vel...

Gemeentelijke gezondheidsvisie moet ervoor zorgen dat alle Deurnenaren goed in hun vel zitten

Om ervoor te zorgen dat alle inwoners van Deurne zo gezond mogelijk kunnen leven is een gezondheidsvisie opgesteld die begin deze maand is goedgekeurd door de gemeenteraad. In het document wordt gekeken naar de voortdurend veranderende uitdagingen die invloed hebben op onze gezondheid en de vraag of we in onze gemeente nog wel de juiste gezondheidsdoelen nastreven.

De koers naar een gezonder Deurne is een kernopgave uit het raadsprogramma 2022-2026, waarin een brede blik op gezondheid centraal staat. Dat gaat niet alleen over lichamelijk gezondheid, legt wethouder Riny van Rinsum uit: “Het draait om veerkracht, om meedoen in de maatschappij en de omgeving waarin we leven. De focus ligt niet op wat iemand niet meer kan, maar wat iemand juist wél kan en wil. Gezondheid…dat is voor ons allemaal belangrijk. En als wethouder Gezondheid voel ik me nauw betrokken bij het welzijn van onze gemeenschap.”

Zelf verantwoordelijkheid nemen
De gemeente wil niet met een belerend vingertje haar inwoners dingen gaan opleggen, maar ze motiveren om zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid en ze daarbij te helpen. “Ik geloof dat iedere inwoner zelf verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn of haar gezondheid. Bijvoorbeeld door gezond te eten, voldoende te bewegen en sociale contacten te onderhouden. Maar ik erken ook dat niet iedereen dezelfde mogelijkheden heeft”, zegt Van Rinsum.

Volgens de wethouder kunnen mensen om uiteenlopende redenen wat meer moeite hebben met bepaalde voornemens: “Sommige inwoners missen de grip op hun gezondheid en hebben hulp nodig om die te vergroten. Ook zijn er inwoners met een beperking die extra ondersteuning nodig hebben om volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving.”

Positieve Gezondheid
Hoe gezond iemand zich voelt is voor iedereen anders, beseft Van Rinsum zich: “In deze visie omarmen we het concept van Positieve Gezondheid. Dat vind ik belangrijk omdat dit uitgaat van een brede kijk op gezondheid. Het accent ligt niet op de ziekte, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. De gezondheidsvisie Deurne is gericht op de toekomst. We kijken breed en vernieuwend naar gezondheid. Zowel binnen én buiten het gezondheidsdomein. Samen streven we naar een gezonder, veerkrachtiger en gelukkiger Deurne.”

Voor het komen tot de gezondheidsvisie hebben gesprekken plaatsgevonden met samenwerkingspartners in de gemeente op gezondheidsgebied, zoals Leef!, Senzer en Zorg in Deurne. De input hieruit heeft geleid tot de gezondheidsopgaven zoals die nu zijn opgenomen in het document.

Straatgesprekken
Maar ook rechtstreeks aan de inwoners zijn in maart en april vragen gesteld over hoe zij tegen gezondheid aankijken. “Via online vragenlijsten hebben we een grote groep inwoners laagdrempelig bereikt. We spraken ook inwoners tijdens groepsinterviews en straatgesprekken in de kernen en het buitengebied. We bereikten daarmee diverse leeftijden en doelgroepen, waaronder kinderen, jongvolwassenen, senioren, ondernemers, nieuwkomers en inwoners met zorgvragen”, aldus de gemeente.

Een voorbeeld van inwoners die mee hebben gedacht is de 21-jarige Sanne uit de wijk Heiakker. “Als student bestuurskunde weet ik best aardig hoe het werkt in overheidsland. Ik besef dan ook dat de gemeente Deurne behoorlijk wat onderneemt als het om de gezondheid van haar inwoners gaat. Al weet ik eerlijk gezegd ook weer niet helemaal wát ze dan precies doen.”

Voor de jonge Deurnese blijkt bijvoorbeeld de mentale gezondheid het allerbelangrijkste aspect: “Het bepaalt voor een groot gedeelte hoe je door het leven loopt. Daarbij denk ik dat het goed is om niet te ver vooruit te kijken. Je kunt je wel focussen op doelen die ver weg liggen, maar dan vergeet je misschien wel aandacht te hebben voor het  heden. Zelf wil ik ook gewoon nu kunnen genieten, ook van de kleine dingen die het leven brengt.”

Taalcafé
Een ander voorbeeld zijn de deelnemers van het Taalcafé die in gezondheidsopzicht weer tegen heel andere zaken aanlopen. “We vinden het fijn om te sporten, vaak gaan we lekker wandelen of fietsen. Nog liever sluiten we aan bij een vereniging of sportschool. Maar dat is voor ons best moeilijk, het is vaak te duur of we weten niet wie we moeten bellen.”

Dat blijkt voor deze mensen die de Nederlandse taal nog niet zo goed spreken op meerdere gebieden lastig: “Soms willen we iets, maar weten we niet zo goed wie we daarvoor moeten vragen. Bijvoorbeeld als het gaat om het krijgen van zorg, het volgen van onderwijs of het oppakken van vrijwilligerswerk of betaald werk. We zitten vol energie en hebben zin om aan de slag te gaan. Het zou ons helpen als er bijvoorbeeld een website komt waarop informatie te vinden is.”

De gemeente ziet voor zichzelf als lokale overheid vooral een verbindende rol in de gezondheidsvisie: “We zijn wettelijk verantwoordelijk voor het nemen van de regie bij het ontwikkelen van lokaal gezondheidsbeleid. Een verantwoordelijkheid die we graag nemen. In samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties, het onderwijs of aanbieders van preventieve activiteiten zetten we in op commitment op de ‘inhoud’ en het faciliteren van het samenwerkingsproces. Soms is de gemeente dus ook facilitator, coördinator en/of opdrachtgever in het lokale netwerk, zoals bij het mogelijk maken van uitvoeringsprojecten waarvoor de gemeente een specifieke uitkering ontvangt.”

Foto’s: Pixabay/gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen