8.8 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- DeurneGenoeg ideeën voor toekomst Wijkcentrum De Heiakker; ‘Mooi om te zien dat...

Genoeg ideeën voor toekomst Wijkcentrum De Heiakker; ‘Mooi om te zien dat het nog steeds leeft’

Het huidige bestuur van Wijkcentrum De Heiakker heeft aangegeven op 17 juli te stoppen, maar dat betekent niet dat de plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten dan ook meteen haar deuren sluit. Wijkraad Heiakker zal voorlopig de taak overnemen en Werkgroep Heiakker is druk bezig met het vinden van nieuwe mensen die het centrum willen voortzetten.

Dat ze daar niet alleen in staan, bleek dinsdagavond toen een kleine 50 wijkbewoners zich verzamelden in het wijkcentrum voor een informatieavond om met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van het hart van hun wijk. “Mooi om te zien dat het gelukkig nog steeds leeft in onze wijk”, zegt voorzitter Jan Zwakhoven van Wijkraad Heiakker.

Nieuwe bestuursleden
Hij legde uit dat het wijkcentrum een belangrijke spil is in de buurt en dat de wijkraad daarom tot uiterlijk het einde van het jaar de taak van het huidige bestuur van de stichting gaat waarnemen. “Maar dit betekent wel dat er actief gezocht moet worden naar nieuwe bestuursleden en mensen die het leuk vinden om samen een beheerdersgroep te gaan vormen”, vertelt Zwakhoven.

De leden van Werkgroep Heiakker zijn het daarmee eens en doen daarom een oproep aan alle wijkbewoners om zich te melden als vrijwilliger: “Mensen die het dus leuk vinden om de administratieve kant van een wijkcentrum te beheren. En mensen die het juist leuk vinden om de praktische dingen in en om het wijkcentrum te willen regelen.”

Mooie herinneringen
Andrew Jones die al 38 jaar in de Heiakker woont, vertelde namens Werkgroep Heiakker over de vele mooie herinneringen die hij heeft aan hoe het vroeger was in het wijkcentrum: “Hoe mooi zou het zijn, als we die tijden weer kunnen laten herleven.” Hij somde op welke succesvolle activiteiten de werkgroep tot nu toe al heeft georganiseerd, zoals de open inloop op dinsdagochtend, de bordspelavonden en het haak en breicafé, maar ook de komende Halloween en Kerst in de Heiakker. “We zijn er nog niet, maar we gaan vooruit”, zegt Jones enthousiast bij de informatieavond.

De wijkbewoners gingen na de bijdragen van Jones en Zwakhoven in groepen, met elkaar in gesprek om te brainstormen over een viertal thema’s: uitstraling, bestuur en beheer, activiteiten en wat mensen samenbrengt. Daarbij blijkt dat er ideeën genoeg zijn om het wijkcentrum weer tot leven te brengen en vooral de inwoners van de wijk bij elkaar te brengen.

Uitstraling
Een belangrijk onderdeel voor de bewoners is dat het gebouw een uitnodigende uitstraling gaat krijgen. “Zodat je je als inwoner welkom voelt. Maar ook dat je ziet dat er iets te doen is”, legt Bianca Althuizen van Werkgroep Heiakker uit. Ook meer verlichting die kan bijdragen aan een veilig gevoel en zichtbaarheid wordt als wens geuit door een aantal wijkbewoners.

Iedereen is het er over eens dat het vinden van nieuwe bestuursleden essentieel is voor de stichting. “Zeker zo belangrijk is echter hoe we het onderhoud, inkoop en schoonmaak kunnen organiseren”, concludeert de werkgroep na de brainstormsessies. Het liefst zou er iemand moeten komen die ‘het gezicht’ van de Kubus is.

Inclusiviteit
Wat betreft mogelijke activiteiten voor de toekomst zijn er in de wijk heel veel suggesties; uiteenlopend van een 40+ soos tot een fiets- of wandeltocht en van schaaklessen tot taallessen. Op de vraag wat mensen samenbrengt, zijn de wijkbewoners het eens dat inclusiviteit een belangrijk onderdeel is.

Bianca Althuizen van de werkgroep somt in dat kader een aantal punten op: “Activiteiten voor heel Deurne en van jong tot ouder, avondactiviteiten, toegankelijk voor alle nationaliteiten, betaalbare activiteiten en eenzaamheid tegengaan.” Ook blijkt er behoefte aan een vernieuwd wijkblad voor communicatie naar de inwoners, waarin bekendheid wordt gegeven aan alle activiteiten.

Verbinden
“Al met al is duidelijk dat er heel veel wensen en ideeën zijn om inwoners van de Heiakker met elkaar te verbinden in en rond het Wijkcentrum. Laten we er samen voor gaan zorgen dat ons wijkcentrum behouden kan blijven. Zowel voor de huidige gebruikers, maar hopelijk voor nog veel meer inwoners, clubs of verenigingen”, zegt Althuizen.

Foto’s: Werkgroep De Heiakker

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen