5.1 C
Deurne
dinsdag 6 december 2022
Home- DeurneGeschiedenis van De Peel blootgelegd door droogte

Geschiedenis van De Peel blootgelegd door droogte

Door de droogte van vorig jaar en het tekort aan neerslag dit jaar is de waterstand in De Pelen historisch laag. Dat is voor de natuur in de Peel niet goed maar het heeft ook een mooie kant. Het legt sporen uit het verleden bloot. Oude turfputten, kienhout en uitgestoken turven zijn nu door de droogte duidelijk zichtbaar in De Pelen.

Ooit waren De Pelen een reusachtig en bijna onbegaanbaar hoogveen. Maar daarvan is het meeste als turf, ‘het goud van De Peel’, in ovens en kachels verdwenen. De Deurnese Peel, de Mariapeel, de Groote Peel en enkele kleinere restanten bleven over.

Turf

Door de droogte van 2018 en 2019 zijn de oude turfbedden zichtbaar geworden, net als het kienhout. Dat zijn resten van duizenden jaren oude bomen die normaal onder water staan. Ook is te zien hoe er in het verleden begonnen is met het los steken van de turf, iets je wat bij een normale waterstand nooit te zien krijgt.

Risico’s

Droogte van de Peel is desastreus voor de groei van plantensoorten zoals veenmos, zonnedauw, klokjesgentiaan en wollegras. Watervogels hebben het moeilijk in deze droge tijden. Kraanvogels, de geoorde fuut en dodaars hebben water nodig net als verschillende insecten als libellen.

Genoeg regenwater

De dammen en kades die de laatste jaren zijn aangelegd houden samen met de gedichte watergangen regenwater langer vast in het natuurgebied. En dat is belangrijk om veenmos en daarmee hoogveen te laten groeien. Maar om dat systeem goed zijn werk te laten doen, moet er wel genoeg regenwater vallen.

Publieksexcursie

Zaterdag 17 augustus start om 10.00 uur bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Vossenberg te Meijel een excursie voor het publiek. Tijdens de tocht wordt uitleg gegeven over de geschiedenis van De Pelen en worden de vondsten bekeken onder leiding van de boswachter en de ecoloog van Staatsbosbeheer. Aanmelden voor de publiekswandeling is niet nodig. Er wordt geadviseerd om bergschoenen of laarzen te dragen vanwege het terrein. Honden mogen aangelijnd ook mee lopen met de excursie.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen