10.8 C
Deurne
vrijdag 1 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGevolgen Spreidingswet voor Deurne; mogelijk opvang van 250 asielzoekers met één locatie...

Gevolgen Spreidingswet voor Deurne; mogelijk opvang van 250 asielzoekers met één locatie voor 100 vluchtelingen

Om er voor te zorgen dat asielzoekers meer verspreid worden ondergebracht, moeten alle gemeenten in Nederland samen zorgen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen. Om tegemoet te komen aan de taakstellingen uit de Spreidingswet heeft gemeente Deurne overleg met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) over een locatie voor de opvang van honderd asielzoekers. De gemeente onderzoekt ook of per 1 april 2025 de noodopvang voor honderdvijftig personen van de gemeente Heeze-Leende kan worden overgenomen.

Dit blijkt uit het regioplan Brabant Zuidoost dat de Provinciale Regietafel (PRT) uiterlijk voor vrijdag 1 november moest aanleveren bij de staatssecretaris en waarin moet staan aangeven welke gemeenten de opvangplekken gaan realiseren.

‘Blijven op zoek naar locaties’
Voor de gemeente Deurne betekent dit dat er 191 opvangplekken voor asielzoekers moeten zijn per 1 juli 2025, waarvan dertig voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV).  In gemeente Deurne verblijven sinds eind september al dertig AMV’ers op de opvanglocatie aan ’t Zand in Liessel. “Als gemeente blijven wij op zoek naar specifieke locaties om aan deze taakstelling te kunnen voldoen”, zegt wethouder Helm Verhees.

De fractie van Transparant Deurne heeft raadsvragen gesteld over de plannen omdat één locatie met honderd asielzoekers in strijd is met de beleidskaders die de gemeenteraad in een soort lokaal spreidingsplan eerder dit jaar heeft afgesproken met het college. Ook wil de partij weten of het plan voor één grote opvanglocatie het initiatief is van de gemeente, het COA of van een private partij.

Geen noodzaak
Volgens Transparant Deurne is er daarnaast helemaal geen noodzaak voor de tijdelijke noodopvang van honderdvijftig asielzoekers uit Heeze-Leende. “Wanneer we kijken op de website van Heeze-Leende is van noodopvang niet langer sprake. Er is sprake van tijdelijke gemeentelijke opvang (TGO), voorheen ‘noodopvang’. En dat deze vorm van opvang inmiddels ‘routine’ is geworden”, aldus Transparant Deurne.

Naast asielzoekers moeten gemeenten ook meewerken aan oplossingen voor de huisvesting van Oekraïense oorlogsvluchtelingen en statushouders die een verblijfsvergunning hebben en in Nederland mogen blijven.

Oekraïners
In totaal biedt Deurne opvang aan 187 Oekraïense vluchtelingen en voldoet daarmee aan de taakstelling van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost om 152 Oekraïners te huisvesten. In december sluit wel een kleine opvanglocatie, maar daar is een nieuwe plek voor gevonden in het centrum van Deurne die plaats biedt voor 21 Oekraïners.

De gemeente verwacht dat het dit jaar kan voldoen aan de taakstelling voor wat betreft de huisvesting van statushouders. In 2023 werd de taakstelling van 90 statushouders om te huisvesten ruim gehaald met 92 statushouders.

4.514 plekken in regio
Voor de 21 gemeenten binnen regio Brabant Zuidoost komt het totaal aantal benodigde opvangplekken voor asielzoekers op 4.514 plekken waarvan 383 alleenstaande minderjarige vreemdelingen. De plekken die zijn gerealiseerd vóór 1 juli 2025 en ten minste open zijn tot maart 2026 tellen hierbij mee.

De commissaris van de Koning Ina Adema geeft op basis van deze verdeling bij de minister van Asiel en Migratie aan welke gemeenten de opvangplekken gaan realiseren. De minister oordeelt of er op basis van dit plan voldoende opvangplekken beschikbaar komen. Als dit niet het geval is kan de minister gemeenten binnen onze provincie aanwijzen om de resterende plekken te realiseren. Dit zogenoemde verdeelbesluit moet de minister nog voor het einde van dit jaar nemen.

Foto: archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen