2.5 C
Deurne
donderdag 21 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGezamenlijk fonds moet Deurnese ondernemers toekomstbestendig maken

Gezamenlijk fonds moet Deurnese ondernemers toekomstbestendig maken

Een gezamenlijk ondernemersfonds moet er voor gaan zorgen dat Deurnese bedrijven en organisaties goed voorbereid zijn op de toekomst. Door samenwerking op het gebied van energie, duurzaamheid, mobiliteit, aantrekkelijke werkomgeving en een gezonde economie, kunnen ondernemers elkaar gaan versterken.

Op donderdag 15 juni presenteren Ondernemend Deurne, Centrum Management, ZLTO de Peel en Parkmanagement Peelland de plannen over samen toekomstbestendig ondernemen. Tijdens de bijeenkomst in Fletcher Klooster Hotel Willibrordhaeghe in Deurne zijn alle ondernemers welkom om te horen hoe de samenwerkende partijen in onze gemeente de uitdagingen willen aangaan, die zeker een duurzame inzet van tien tot vijftien jaar vereisen.

Energieneutraal
“Natuurlijk willen we graag blijven werken zoals we willen. Om dat in de toekomst voort te kunnen zetten, moeten we nu al aan de slag om straks energieneutraal te worden. Dat gaat sneller en beter als we met een flink aantal partijen samenwerken”, zegt Mirjam van Asten van Parkmanagement Peelland.

Duurzame financiering
Ze legt uit dat bij de samenwerking wordt gekozen voor een duurzame financiering: “Het wordt een fonds waar alle bedrijven in Deurne aan gaan meebetalen maar ook van meeprofiteren. Via een opslag op de onroerendezaakbelasting (OZB) draagt iedereen een steentje bij. Of het nou bedrijven zijn in het centrum, in het buitengebied of op de industrieterreinen van Parkmanagement. De bedoeling is dat we samen dingen mogelijk maken in de energietransitie, die je in je eentje niet voor elkaar krijgt.”

Energiehandelsplatform
Eén van de manieren waarop de samenwerkende partijen zich willen voorbereiden op de toekomst, is het opzetten van een energiehandelsplatform. “Dat is een typisch voorbeeld van iets waar je elkaar voor nodig hebt. In het buitengebied heb je bijvoorbeeld boeren met veel zonnepanelen. De energie die ze daarmee opwekken is vaak meer dan ze zelf nodig hebben en die kunnen andere bedrijven binnen onze gemeente weer goed gebruiken”, vertelt Mirjam van Asten van Parkmanagement.

Netwerkbeheerder
Ook in de onderhandelingen met Enexis over het transport van de opgewekte energie is volgens van Asten de samenwerking een groot voordeel: “Het vervoer van energie is heel complex, maar als je met een groot aantal bedrijven en organisaties samen aan tafel zit bij de netwerkbeheerder kan er ineens heel veel. Je ziet nu al dat bedrijven in hun eentje moeite hebben om een nieuwe energieaansluiting te krijgen. Het is een kwestie van het probleem samen op de juiste manier aanpakken met slim gebruik maken van de pieken en dalen in het energietransport en dat met z’n allen goed op elkaar afstemmen.”

Maakindustrie
Bij het fonds zullen ook zorg- en onderwijsinstellingen aansluiten, iets dat Van Asten, kijkend naar de toekomst niet meer dan logisch vindt: “Toekomstbestendig ondernemen betekent vooruitkijken en daarbij horen ook de toenemende vergrijzing en de opleiding van nieuwe werknemers. Voor onze maakindustrie in Deurne is het heel belangrijk dat er ook in de toekomst voldoende goed opgeleide mensen zijn. Daarnaast willen we de samenwerking ook aangaan met partijen op het gebied van sport en cultuur.”

Volgende stap
“We zijn ervan overtuigd dat goede samenwerking tussen de bedrijven, de ondernemersorganisaties én de gemeente noodzakelijk is om gezamenlijke oplossingen mogelijk te maken. We hebben de afgelopen jaren de eerste stappen gezet. Het is nu tijd om de volgende stap te maken en de samenwerking te intensiveren. Want als we nu niets doen en afwachten, kunnen we in 2030 niet verder”, aldus Van Asten.

Rondetafelgesprek
De informatiebijeenkomst vindt plaats op donderdag 15 juni in Fletcher Klooster Hotel Willibrordhaeghe in Deurne en begint om 20.00 uur. Er wordt gestart met een rondetafelgesprek waarbij vertegenwoordigers van Ondernemend Deurne, Centrum Management, ZLTO de Peel en Parkmanagement Peelland met elkaar zullen praten onder leiding van Igno Pröpper van VNO-NCW Co-creatie.

Ervaringen
Aansluitend geeft Rob Manders van adviesbureau Blaauwberg een toelichting op het financiële gedeelte van het ondernemersfonds en bespreekt hij de ervaringen die andere samenwerkingsorganisaties hebben opgedaan bij het concept. Het bureau was onder meer betrokken bij het eerste ondernemersfonds van Nederland. Aart van Bochove is bedenker, oprichter, en voorzitter van het Leidse Ondernemersfonds, gestart in 2005. Bekijk hieronder de video over het idee van Van Bochove.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen