19.8 C
Deurne
woensdag 23 juli 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGlas-in-loodraam in Huis voor de Samenleving krijgt QR-code; ‘Nu leren nog meer...

Glas-in-loodraam in Huis voor de Samenleving krijgt QR-code; ‘Nu leren nog meer mensen het verhaal erachter’

Hoewel het Deurnese Huis voor de Samenleving drie jaar geleden volledig werd gemoderniseerd, zijn er nog veel dingen te zien die een historische waarde hebben. Eén daarvan is het glas-in-loodraam uit de voormalige machinefabriek Te Strake dat vorig jaar een tweede leven kreeg in het gemeentehuis. Om bezoekers te informeren over de geschiedenis en het verhaal achter het kunstwerk is er nu een korte beschrijving en een QR-code bijgeplaatst.

“Daar ben ik heel blij mee, want nu krijgen mensen die het glas-in-loodraam bekijken meteen een beter beeld van de betekenis ervan”, vertelt Liesbeth van Veghel. Zij nam acht jaar geleden het initiatief om het kunstwerk van ontwerper en maker Willem Hofhuizen een nieuwe plek te geven.

Kees Halkes
Het raam had zestien jaar in de trappenhal van het fabrieksgebouw aan de Industrieweg gehangen en verhuisde in 1980 mee naar de kantine van het nieuwe pand van Te Strake aan de Doctor Huub van Doorneweg. Toen het bedrijf op deze plek stopte, kwam het kunstwerk in handen van Kees Halkes. Hij was de laatste eigenaar van de Deurnese machinefabriek.

“Toevallig kwam ik er langs in 2017”, vertelt Van Veghel. “Ik heb contact met meneer Halkes opgenomen over het glas-in-loodraam en hij vertelde dat er nog geen nieuwe eigenaar in beeld was.” Als liefhebber van historische kunst en architectuur vond Van Veghel het eeuwig zonde dat het kunstwerk ergens in een opslag stond weg te stoffen.

Veel tijd en moeite
“Omdat het zo groot is, was eigenlijk alleen plaatsing het gemeentehuis een optie. Marinus Biemans was toen nog wethouder en die was meteen enthousiast”, zegt Van Veghel. Dat gold echter niet voor alle personen die er iets over te zeggen hadden. “Het heeft veel tijd en moeite gekost, maar uiteindelijk is het toch gelukt om het glas-in-loodraam weer een waardige plek te geven.”

Het kunstwerk werd gerestaureerd en in oktober van vorig jaar werd het officieel overgedragen aan de gemeente. Daarbij waren naast burgemeester Greet Buter ook oud-directeuren Geert Jan Vermeulen en Kees Halkes van Te Strake bij aanwezig. Ook tientallen oud-medewerkers van de fabriek en kleindochter van Lambertus te Strake, Annemarie Penn-te Strake woonden de overdracht bij.

Foto’s: Josanne van der Heijden/Liesbeth van Veghel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen