1 C
Deurne
donderdag 21 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneGroot nest van Aziatische hoornaar weggehaald uit boom in Vlierden

Groot nest van Aziatische hoornaar weggehaald uit boom in Vlierden

Experts hebben maandag een Aziatisch hoornaarsnest weggehaald uit een boom in een tuin van een woning aan de Schooteindseweg in Vlierden. Het gevaarte dat zo’n twaalf kilo woog, werd eind vorige maand al ontdekt toen de bladeren van de bomen begonnen te vallen.

Het is het zoveelste nest van de Aziatische hoornaar dat dit jaar in onze gemeente ontdekt is. Ook in andere plaatsen in onze regio worden de laatste weken erg veel nesten gevonden die door de afvallende herfstbladeren ineens zichtbaar worden.

Grote bedreiging
Voor de honingbij is de Aziatische hoornaar een grote bedreiging. “Deze dieren kunnen in een paar uur een heel volk van 50.000 tot 60.000 bijen uitroeien”, vertelt imker Jan Berkers van Bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Peelland. “De nesten zoveel mogelijk weghalen is het enige dat er tegen te doen is. Want in de lente gaat de koningin van zo’n nest leggen en kunnen daaruit wel tot 200 of 300 nieuwe koninginnen komen.”

Berkers roept daarom mensen op om bij het zien van een Aziatisch hoornaarsnest dit direct door te geven via de website waarneming.nl. “Je kunt daar melding maken van de vondst van een heel nest, maar ook een enkele Aziatische hoornaar. De provincie stelt geld beschikbaar om de nesten weg te laten door specialisten en om zo de honingbij zoveel mogelijk te beschermen”, vertelt Berkers.

Klimaatverandering
Volgens de imker uit Deurne zijn de beestjes een ware plaag: “Alleen al in onze regio worden er de laatste tijd steeds vaker nesten gevonden, maar in Frankrijk is het bijvoorbeeld nog veel erger. Daar zijn plekken waar de imkers gewoon al gestopt zijn met bijenhouden omdat er niet tegen op te vechten is. En met de klimaatverandering en opwarming trekken ze steeds verder naar het noorden toe en komen ze ook bij ons terecht.”

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een zogenoemde invasieve exoot die sinds 2017 voorkomt in Nederland, maar hier eigenlijk niet thuishoort. Het insect komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De Aziatische hoornaar is in Europa terechtgekomen doordat een aantal van de beestjes waarschijnlijk is meegelift in een lading aardewerk uit China die naar Frankrijk werd getransporteerd. Vervolgens heeft het insect zich verspreid naar Groot Brittannië, Italië, België en uiteindelijk ook ons land.

Foto: Judith Verkerk/DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen