De bijeenkomst van Leefbaar en Vitaal Neerkant (LVN) over de mogelijke komst van een hoogspanningslijn die rakelings langs het dorp loopt, kon maandagavond rekenen op een grote opkomst van bezorgde inwoners van Neerkant. Bij de informatieavond bleken er bij de aanwezigen veel vragen en bezorgdheid over de plannen die netbeheerder TenneT heeft.
Ad Cosijn en Philip Hopstaken legden namens Leefbaar en Vitaal Neerkant aan de bewoners uit wat de mogelijke routes zijn voor de nieuwe hoogspanningslijn tussen Maasbracht en Eindhoven. Om de zorgen van de inwoners van Neerkant zo goed mogelijk bij TenneT kenbaar te maken wordt een projectgroep gestart die het indienen van een gezamenlijk bezwaar namens het hele dorp gaat uitvoeren.
Groeiende vraag
Volgens TenneT is de nieuwe hoogspanningslijn nodig vanwege de groeiende vraag naar elektriciteit. Hierdoor zou de bestaande verbinding tussen Limburg en Brabant vanaf 2030 niet meer voldoende zijn. “Zonder deze netuitbreiding kunnen consumenten en bedrijven in de toekomst mogelijk niet altijd elektriciteit gebruiken”, zegt de netbeheerder.
Voor het tracé van hoogspanningsleidingen en -masten heeft TenneT drie opties bekendgemaakt die het bedrijf verder wil onderzoeken. De oostelijke variant loopt rakelings langs de westzijde van Neerkant, precies tussen het dorp en het nabijgelegen Natura 2000-gebied. Dat voornemen stuitte vorige week op veel weerstand en onbegrip bij een groot aantal Neerkantse inwoners.
Centrale ring
Dat er veel vragen zijn bij de dorpsbewoners bleek ook maandagavond tijdens de informatieavond in gemeenschapshuis De Moost. Eén van de aanwezigen vroeg zich af waarom agrarische ondernemers niks mogen vanwege de natuurgebieden in de buurt en het stikstofprobleem en vervolgens TenneT wel.
De netbeheerder zegt dat de uitbreiding specifiek in dit gebied moet gebeuren vanwege onder andere de opbouw van het Nederlandse elektriciteitsnet, dat bestaat uit een centrale ring: “Hierop zijn een aantal kleinere subringen met verbindingen aangesloten die op hun beurt zijn verbonden met kustlocaties. Het probleem zit tussen Maasbracht en Eindhoven, daarom moet de nieuwe verbinding tussen de 380 kV-hoogspanningsstations op deze plekken komen.”
Ondergronds
Een andere dorpsbewoner wil weten waarom de kabels door de lucht moeten lopen en niet ondergronds worden aangelegd. Volgens TenneT levert dat weer andere problemen op omdat kabels in de grond minder goed werken op dit hoge spanningsniveau. “Een ondergrondse 380 kV-kabel kan minder elektriciteit transporteren dan een bovengrondse lijn die in een mast hangt. Voor iedere lijn boven de grond zijn onder de grond twee kabels nodig. Dit kan behoorlijk effect hebben op de bedrijfsvoering van bijvoorbeeld grondeigenaren of pachters van de grond”, aldus de netbeheerder.
Ook de gevolgen van de masten en lijnen voor de gezondheid houdt de bezoekers van de bijeenkomst in Neerkant bezig. Cosijn, die zelf jarenlang dicht in de buurt heeft gewoond van een hoogspanningslijn, heeft zelf ervaren wat het bijvoorbeeld betekent wat betreft geluidsoverlast. Hij legt uit dat je bijvoorbeeld met regenweer de elektriciteit hoort knetteren en dat er bij veel wind een fluitgeluid van de masten kan worden waargenomen.
Hartkloppingen
Daarnaast is onduidelijk wat het sterke magneetveld precies voor invloed heeft op de mens. Cosijn benadrukt dat de relatie tussen bepaalde gezondheidsklachten en de aanwezigheid van hoogspanningsleidingen moeilijk is aan te tonen. Anderzijds heeft hijzelf lang last gehad van onverklaarbare hartkloppingen en verminderd reukvermogen toen hij in de buurt van een hoogspanningslijn woonde. Die klachten zijn verdwenen sinds hij naar Neerkant is verhuisd, waar tot nu toe niet dergelijke masten en leidingen zijn.
De mogelijke komst van een hoogspanningslijn die vlak langs Neerkant afloopt, roept ook vragen op over de natuur en dieren in het gebied. Kraanvogels zouden bijvoorbeeld gedesoriënteerd raken tijdens hun vlucht door het magnetisch aardveld. Omdat de oostelijke variant van de route dwars door het Neerkantse bos bij de Astense Aa loopt, wordt gevreesd dat er voor het plaatsen van de masten veel bomen moeten worden gekapt. Verder zijn de dorpsbewoners bezorgd over de beeldbepalende masten die een hoogte van circa 50 meter hebben.
Strijdkracht
Bij de informatieavond blijkt dat de inwoners niet erg tevreden zijn met hoe gemeente Deurne zich tot dusver opstelt in de kwestie. Verschillende mensen, waaronder Cosijn, zijn van mening dat de gemeente hen in een eerder stadium had moeten informeren over de plannen van TenneT. Eén van de bezoekers zegt de strijdkracht van gemeente Deurne te missen.
In die opvatting worden de dorpsbewoners gesteund door de fracties van OGD, DeurneNU, DOE, VVD, 50PLUS en PGP. Die partijen hebben gezamenlijk een motie ingediend waarin zij burgemeester en wethouders oproepen om namens de gemeente een zienswijze in te dienen, waarin wordt beargumenteerd dat B&W het oostelijke tracé niet als voorkeursvariant ziet. Daarnaast vinden de vijf fracties dat input van de projectgroep vanuit Leefbaar en Vitaal Neerkant moet worden meegenomen in de zienswijze.
De motie van de politieke partijen wordt dinsdagavond behandeld in de gemeenteraadsvergadering. Deze kun je volgen via onderstaande video-player.
Lees ook:
- Inwoners Neerkant bezorgd over mogelijke hoogspanningslijn die rakelings langs hun dorp loopt
- Politieke partijen bezorgd over mogelijke route nieuwe hoogspanningslijn: ‘Gaat nagenoeg door Neerkant heen’
- TenneT presenteert mogelijke routes nieuwe hoogspanningslijn; eentje loopt ook door gemeente Deurne
- Uitbreiding energievoorziening Oost-Brabant krijgt voorrang van ministerie
- Extra hoogspanningslijn tussen Limburg en Brabant loopt straks ook mogelijk door gemeente Deurne
Foto’s: Ramon van Hoek