8.9 C
Deurne
zaterdag 27 april 2024
Home- DeurneGrote zorgen bij land- en tuinbouwsector in regio over stikstofplannen; de Peel...

Grote zorgen bij land- en tuinbouwsector in regio over stikstofplannen; de Peel staat ‘in brand’

Je kon zondagavond de tv niet aanzetten of je zag wel iemand uit de Peelregio praten over de plannen van het kabinet voor vermindering van de stikstofuitstoot tot plaatselijk 95% en de gevolgen hiervan voor de Peel.

Bij Omroep Brabant was in het discussieprogramma Kraak Mario Berkers van ZLTO De Peel te gast. Schakelde je over naar NPO 1, dan zag je de Deurnese fractievoorzitter Benny Munsters over het statement dat de gezamenlijke CDA-fracties in de Peel hebben gegeven. Ook heeft Transparant Deurne deze week raadsvragen gesteld over hoe het college van de gemeente Deurne invloed gaat uitoefenen op de plannen uit Den Haag.

Enorme impact
De Peel staat in brand, maar niet op de manier die we van vroeger kennen. Honderden boeren en tuinders zien door de aangekondigde stikstofmaatregelen hun hele toekomst in duigen vallen. ZLTO-voorzitter in de Peelregio, Mario Berkers geeft in het tv-programma van Omroep Brabant aan dat de manier waarop de minister de boodschap bracht, niet past bij de enorme impact die het voor veel ondernemers, hun gezin en personeel heeft: “Dat getuigt van weinig sympathie. Het is te kort door de bocht om alles bij de boeren neer te leggen.”

Stikstofruimte
Hij heeft ook twijfels over de aanleiding om het de boeren zo moeilijk te maken. “Je moet twee zaken uit elkaar houden. De vraag is of het stikstofprobleem het probleem is of hebben we grond nodig voor andere economische activiteiten? Als je naar de persconferentie van Mark Rutte hebt geluisterd, heb ik het woord natuur niet gehoord. Maar de agrarische sector moet inkrimpen om stikstofruimte te creëren om andere activiteiten mogelijk te maken”, stelt Berkers.

Totale kaalslag
Zondagavond is bij het NOS Journaal fractievoorzitter Benny Munsters van CDA Deurne te zien. Zijn partij heeft dit weekend samen met nog negen andere CDA-fracties uit de Peelregio een statement gepubliceerd waarin zij unaniem aangeven dat de plannen van Den Haag niet realistisch en onhaalbaar zijn. “Dat betekent dat het kabinet er uiteindelijk voor kiest om in dit gebied een totale kaalslag te laten plaatsvinden in de land- en tuinbouwsector zonder dat er perspectief is en zonder dat de doelen worden behaald die het kabinet heeft opgesteld”, zegt Munsters.

Dorpen ontruimen
Hij is niet de enige die denkt dat de voorgenomen 70 tot 95% reductie van stikstofuitstoot weer een ‘papieren werkelijkheid’ vanuit Den Haag is. Berkers van ZLTO De Peel zegt: “Als je alle agrarische bedrijven in een straal van 10 kilometer rond de Peel weg zou halen, inclusief het totaal ontruimen van dorpen zoals Griendtsveen en Helenaveen en hun inwoners, dan zou je nog maar een vermindering behalen van 25%.” Volgens Berkers zijn er wel degelijk oplossingen te bedenken voor vermindering van stikstofuitstoot: “We zijn altijd al bezig met innovaties die daarbij helpen maar daar moet je ook de tijd voor krijgen.”

Gezonde boerenverstand
Politieke partij Transparant Deurne heeft met raadsvragen ook aangegeven zich zorgen te maken over de ontwikkelingen. De fractie vindt het logisch dat er wordt nagedacht over hoe de kwaliteit van de leefomgeving kan worden verbeterd maar geeft ook aan dat het onontbeerlijk is dat hierbij wel het gezonde boerenverstand wordt gebruikt.

‘Niet alleen Natura 2000’
De partij wil van het college van Deurne onder meer weten hoe zij invloed gaat uitoefenen op de planvorming op het provinciehuis. Het is aan de verschillende provincies om te komen met plannen voor de nieuwe maatregelen die nu door het Rijk worden ingesteld. “Op welke wijze worden de gemeenteraad, belanghebbenden en inwoners hierin betrokken? We willen vanuit Den Bosch niet enkel het argument horen dat het nodig is om aan de landelijke opgave te voldoen. We willen dat alle aspecten tegen het licht gehouden worden. Niet enkel op een abstract en hoog niveau, maar ook concreet en lokaal. De Peel bestaat immers niet alleen uit Natura 2000. In de Peel wonen ook mensen. Natuur is niet ‘het’, maar één van de onderdelen”, benadrukt de partij.

Mijnsluitingen
Ook is Transparant Deurne bezorgd over de economische gevolgen voor de regio: “Enkel het compenseren van agrariërs volstaat niet. Wanneer in deze Peelregio het voortbestaan van een sector zo bedreigd wordt en andere sectoren aan banden gelegd, kunnen we dit lokaal alleen vergelijken met de Limburgse mijnsluitingen uit de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Want achter onze agrarische sector gaat een hele economie schuil. Dierenartsen, accountantskantoren, adviesbureaus, transportbedrijven, mechanisatie-, en bouwbedrijven, loonbedrijven, grondverzetbedrijven en ga zo maar door.”

Economisch perspectief
Als het aan de partij ligt, zal de landelijke overheid voor de Peelregio tegelijk met natuurmaatregelen, ook een degelijk economisch perspectief moeten scheppen: “Concreter en uitgebreider dan de huidige NOVI/Vitale Peel-aanpak; met duidelijke handvaten en financiële onderbouwing. Een zichtbare en actieve betrokkenheid vanuit Deurne zien we daarbij als zeer noodzakelijk”, stelt de fractie van Transparant Deurne.

Bekijk hieronder de aflevering van Kraak met als gast Mario Berkers van ZLTO De Peel.

Foto: NOS/Omroep Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen