In verband met het honderdste geboortejaar van de Deurnese dichter Frans Babylon houdt heemkundekring H.N. Ouwerling komende woensdag een lezing in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai in Deurne-Zeilberg. Tijdens de bijeenkomst brengen dichters Robert Tau en Willem Adelaar ‘de verloren zoon van Deurne’ terug naar zijn geboortedorp.
De twee sprekers uit Rotterdam en Eindhoven vertellen over het leven en werk van Babylon en dragen ook voor uit zijn creaties. “Deze helaas in 1968 te vroeg overleden Deurnenaar stond in de poëziewereld hoger aangeschreven dan bij de meeste dorpsgenoten bekend is”, zeggen de leden van heemkundekring Deurne.
Obers
In 2024 was het 100 jaar geleden dat dichter Frans Babylon als Frans Obers in Deurne het levenslicht zag. Hij doorliep in Deurne de lagere school aan de Visser, ging daarna voor HBS-A naar het Carolus Borromeuscollege in Helmond. Nadat hij daar na twee jaar van school gestuurd werd, vervolgde hij zijn opleiding aan het Sint-Joriscollege in Eindhoven. Hij begon daar al met het schrijven en publiceren van gedichten.
Na de oorlog ging Frans werken als klerk op Sociale Zaken bij de gemeente Deurne. Daar werd hij een jaar later op staande voet ontslagen vanwege een publicatie over de Indonesische kwestie in de Deurnesche Courant. Daarna had hij tal van baantjes en legde zich steeds meer toe op de poëzie.
Zee
Hij had geen gelukkig gezinsleven. In augustus 1968 liep hij bij Bloemendaal de zee in en werd er later dood aangetroffen. Bij zijn kleren vond men toen de volgende dichtregels:
Toen hij van vrouw en kinderen gescheiden
vereenzaamd zijn gemis niet meer kon lijden
en vreest voor een trage ondergang
liet hij zich door de dood in zee bevrijden.
Volgens de leden van de Deurnese heemkundekring zijn er meerdere redenen waarom Frans Babylon als dichter en schrijver belangrijk was voor Brabant: “In de eerste plaats zijn werk. Hoewel Frans Babylon daarbinnen lang heeft vastgehouden aan het traditionele sonnet, miste hij de aansluiting bij de Vijftigers. Hij voelde zich meer verwant met Gerard den Brabander. Hun samenwerking in een dichtbundel getuigt daarvan.”
Ander beeld
Ook andere literaire en culturele inspanningen van Frans Babylon zijn volgens de leden van H.N. Ouwerling van belang: “Bijvoorbeeld Schilders uit de Kempen uit 1959, zijn bijdragen bij Cultureel Contact in Eindhoven en het literaire tijdschrift Werk&Woord van Joop Oversteegen.” De heemkundekringleden leggen uit dat er aan de hand van ooggetuigen, tijdgenoten en interviews steeds een ander beeld van Frans Babylon naar voren komt: “Het beeld van de dichter, zwerver en vrijbuiter moet bijgesteld worden.”
De lezing vindt komende woensdag om 20.00 uur plaats in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai aan de Blasiusstraat 1 in Deurne-Zeilberg. Entree voor leden van de heemkundekring is gratis, niet-leden betalen 3 euro.
Foto: DeurneWiki