De eikenprocessierups. Wie kent hem niet? De beestj..." />
2.6 C
Deurne
maandag 5 december 2022
Home- DeurneHelp mee in de strijd tegen de processierups

Help mee in de strijd tegen de processierups

De eikenprocessierups. Wie kent hem niet? De beestjes komen al langer voor in ons land maar in 2019 werden ze in één klap beroemd doordat ze tijdens een voorjaarsstorm uit de bomen waaiden. Sindsdien heeft iedereen het erover en heeft de harige larf een bijnaam die meedingt naar het ‘woord van het jaar’: jeukrups.
Gemeenten binden de strijd aan met de plaagdieren, maar je kunt zelf ook iets doen en daarvoor is het nu het moment!

Natuurlijke vijand

Er zijn vele manieren te verzinnen om de beestjes te verdelgen maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. De één z’n dood is de ander z’n brood, zo werkt het in de natuur. Processierupsen hebben een natuurlijke vijand; de mees. Kool- en pimpelmezen zijn een biologisch wapen tegen de jeukveroorzakende plaaggeesten. Door hen een fijn plekje te geven om te nestelen, kunnen we het natuurlijk evenwicht een handje helpen.

Meehelpen

Mezen overwinteren in eigen land. In de herfst zoeken ze een plekje om zich terug te trekken. Ze bewonen graag een schoon nestkastje, dat zij in het voorjaar gebruiken om hun kroost uit te broeden en groot te brengen. Om aantrekkelijk te zijn moeten mezenkastjes aan bepaalde afmetingen voldoen. Ze zijn kant en klaar te koop, maar door de doe het zelver ook eenvoudig in elkaar te knutselen.
Met zo veel mogelijk kastjes en bijvoeding in de winter kunnen we Deurne tot mezen-Walhalla maken en zo de toename van het leger jeukrupsen een halt toeroepen.
Help jij mee?

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen