8.7 C
Deurne
maandag 29 april 2024
Home- DeurneHet gaat slecht met de vlinder maar zeldzame spiegeldikkopje is er weer...

Het gaat slecht met de vlinder maar zeldzame spiegeldikkopje is er weer in de Peel

Komend weekend wordt de jaarlijkse Tuinvlindertelling gehouden. Belangrijk vindt de Vlinderstichting, want deze insecten hebben het zwaar in Nederland. Het aantal is volgens de organisatie in ons land de laatste 30 jaar met 50 procent afgenomen.

Daarom houdt De Vlinderstichting ieder jaar de tuinvlindertelling waarmee een beter beeld kan worden gevormd van de toestand van de natuur in stad en dorp. “Die informatie is belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en op klimaatverandering”, zegt de stichting. De gegevens over de vlinders worden door de organisatie al veertig jaar verzameld, zodat ze de dieren nog beter kunnen beschermen.

Spiegeldikkopje
Eén van de vlindersoorten die nog maar erg weinig in Nederland voorkomt, is het spiegeldikkopje. Er zijn nog een paar plekken waar deze bijzondere vlinder nog goed te vinden is en dat is voornamelijk in de Peel. “Ja, ja, hij is er weer! Het beroemdste vlindertje van de Peel ‘huppelt’ weer rond”, vertelt Marieke Vaes van Buitencentrum De Pelen. Ook wethouder Marinus Biemans kwam de vlinder vorige week tegen bij een excursie in natuurgebied De Bult: “Zeer zeldzaam, maar nu een korte tijd volop te zien in de Peel.”

Vaes legt uit dat het spiegeldikkopje maar een week of drie tot vier te zien is: “Dus ga er vooral van genieten.” Dat kan niet alleen nog maar in een beperkte periode, maar tegenwoordig ook nog alleen in onze regio. Tot een jaar of twintig geleden was er een populatie in de IJsselvallei en waren er incidentele meldingen uit het Vechtdal, maar nu vind je de vlinder alleen nog in de Peel en het Weerterbos.

Huppelend
De soort is goed te herkennen omdat ze vliegen in een huppelende beweging. In een op en neergaande cadans fladdert de vlinder boven de heide. De bovenzijde laat het beestje alleen zien als het koel is, die kant is donkerbruin met kleine gele vlekjes. De onderzijde heeft een opvallende donkergele grondkleur en is bezet met ovale zwart omrande witte spiegels. Omdat het een zeldzame soort is en vanwege het bijzondere uiterlijk, is het een populaire soort onder de vlinderliefhebbers.

Of je bij de Nationale Tuinvlindertelling op vrijdag 7 juli tot en met zondag 9 juli ook een spiegeldikkopje zult zien, is erg afhankelijk van waar je gaat tellen. Achter in je tuin zal de kans klein zijn, maar boven de heide in de Peel maak je wel een kans. Vorig jaar werd de dagpauwoog het meest gesignaleerd in ons land. Om het tellen wat makkelijker te maken en de vlinders te herkennen, heeft de Vlinderstichting een herkenningskaart, die je gratis kan downloaden.

Het meest ideale moment om vlinders te tellen, is wanneer het zonnig is tussen 11.00 en 15.00 uur. Als het warmer wordt dan 30 graden zoals komende zaterdag, dan kan je het telmoment beter aanpassen en net zoals de vlinders een siësta houden. Tellen kan dan het beste voor of na het warmste moment van de dag. Dat is dan voor 13.00 uur of na 15.00 uur, maar niet later dan 18.00 uur. Meer informatie vind je op tuintelling.nl.

Foto’s: Staatsbosbeheer/Marieke Vaes

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen