De boompomp in het parkje aan het Vorsterhof in het centrum van Deurne is terug op de plek waar hij bijna 100 jaar geleden wer..." />
16.1 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneHistorische boompomp terug op oude bestemming

Historische boompomp terug op oude bestemming

De boompomp in het parkje aan het Vorsterhof in het centrum van Deurne is terug op de plek waar hij bijna 100 jaar geleden werd geplaatst. Onlangs is de pomp uit een beuk gehaald, die om de pomp heen gegroeid was.

Deze beuk lag plat in het parkje. De beuk is verwijderd, omdat deze erg rot was. Vervolgens is op de gemeentewerf van Deurne de pomp met een zaag en hamer en beitel uit de boom gehaald. Op vrijdag 2 maart is de pomp terug geplaatst. De pomp hangt nu aan een stam van tamme kastanje, die is geschonken door Houthandel Fransen uit Deurne.

Historie van de boom-pomp

Na een droge zomer in 1920 gaf de dominee aan een loodgieter de opdracht om achter in de tuin van de predikantswoning aan de Helmondseweg 20 een pomp te maken. De loodgieter schroefde de pomp vast aan een boom. Zo kon de pomp in de winter weg gehaald worden. Dit kwam er nooit van. In de loop van de jaren groeide de boom om de pomp heen. De afgelopen jaren stond de boom niet meer recht, maar lag deze plat op het grasveld in het parkje. Inmiddels is de boom dus verwijderd, maar is de pomp weer terug op de plek waar hij bijna 100 jaar geleden werd geplaatst.

Fotobijschrift: Wethouder Marinus Biemans en twee vertegenwoordigers van Houthandel Fransen bij de boompomp in het parkje aan het Vorsterhof.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen