11.7 C
Deurne
maandag 26 september 2022
Home- DeurneHittegolf op komst; vijf dagen lang ruim boven 30 graden in regio...

Hittegolf op komst; vijf dagen lang ruim boven 30 graden in regio Deurne

Ventilatoren, airco’s en zwembadjes kunnen in de regio Deurne weer worden klaargezet want komende week is er grote kans op een hittegolf met temperaturen van rond de 33 graden en plaatselijk nog iets hoger. Mensen die niet zo van hitte houden, kunnen tot en met dinsdag nog genieten van vrij milde zomertemperaturen maar vanaf woensdag schiet het kwik omhoog.

Dan wordt het al 29 graden en de dagen er na stijgt de temperatuur met als toppunt zaterdag en zondag waarbij het op beide dagen zeker 33 graden wordt. Daarmee lijkt een hittegolf in de regio Deurne zeker te gaan lukken want er is al sprake van een hittegolf als je vijf zomerse dagen van 25 graden of meer op een rij hebt waarvan er drie tropische dagen met 30 graden of hoger zijn.

Vijf dagen tropische hitte
Dinsdag wordt het al 26 graden en de maximumtemperatuur komt pas vanaf donderdag 18 augustus weer onder de 25 graden, dus aan die voorwaarde voor een hittegolf voldoen de voorspellingen. De drie dagen met 30 graden of meer worden ook ruimschoots gehaald want donderdag wordt het 31 graden en de middagtemperatuur komt pas weer op dinsdag 16 augustus onder de 30 graden.

Geen neerslag
Door de tropische temperaturen overdag, vallen de nachttemperaturen ook hoog uit. Vooral van zondag op maandag koelt het in de nacht maar af tot 18 of 19 graden. Verder blijft het de komende twee weken gortdroog, enige neerslag van betekenis wordt pas verwacht op maandag 22 augustus.

Gezondheidsrisico
Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen,  chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Het RIVM heeft een aantal tips voor tijdens de hete dagen die je hieronder kunt lezen.

Drink voldoende
Drink water, thee of koffie. Ook als u geen dorst heeft, want ouderen hebben minder dorstgevoel. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd jezelf koel
Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur). Tip: maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een verkoelend (voeten)bad of een douche.

Houd je woning koel
Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten uw woning, bijvoorbeeld met zonwering, ventilator of airconditioning. Tip: zorg voor extra koele frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten is afgekoeld.

Zorg voor elkaar
Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Tip: Ga een keer extra langs of bel ze op en vraag wat u kunt doen.

Medicijnen en hitte
Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoord wordt. Dit kan leiden tot uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Tip: Overleg met uw apotheek of huisarts als u vragen heeft over het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen