18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneHoe leit dit kindeke in Heemhuis

Hoe leit dit kindeke in Heemhuis

Pastoor Paul Janssen opent zondag 11 november om 14.00 uur de tentoonstelling “Hoe leit dit kindeke” in het Heemhuis van de Heemkundekring H. N. Ouwerling aan de Stationsstraat 73  in Deurne. Hiermee komt een begin aan een internationale kerststallententoonstelling.

Het fenomeen “Kerststallen” hebben we te danken aan de Heilige Franciscus ( 1182-1126). Om het kerstverhaal uit te leggen aan de ongeletterde middeleeuwse bevolking van het dorp Greccio maakte hij gebruik van de toen populaire mystiekspelen.  Dit idee werd door de franciscaner monniken verspreid in heel Europa en het gespeelde kerstverhaal werd gemeengoed vanaf de 16de eeuw. In de 19de eeuw begonnen gegoede burgers met een kleine kerststal rond kerstmis hun huis te versieren.

Dit jaar stellen Cees en Regina Senders een deel van hun enorme verzameling kerstgroepen ten toon in het Heemhuis. De basis voor deze hobby ligt in 2000. Cees  vond toen een tekening van een kerstdorp uit 1900. Zijn hobby was houtbewerking en daarom maakte hij de gebouwen daar van na. Nadien ging hij op zoek naar een kerstgroep die er bij paste.

Er worden  groepen tentoongesteld uit de gehele wereld. Op deze tentoonstelling is ook een stal aanwezig die gemaakt is door iemand uit Deurne met vermoedelijk beeldjes uit Oostenrijk.

De tentoonstelling in het heemhuis, Stationsstraat 73  is geopend van 11 november tot en met 13 januari 2019, elke tweede en vierde zondag van de maand, van 14.00 tot 17.00 uur en iedere dinsdagavond  van 19.00 tot 21.00 uur.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen