4.9 C
Deurne
woensdag 30 november 2022
Home- DeurneHoe moeten kinderen omgaan met het coronavirus?

Hoe moeten kinderen omgaan met het coronavirus?

We kunnen er niet omheen, het coronavirus raakt jong en oud. De wereld staat op zijn kop en de maatregelen volgen elkaar in rap tempo op. Kinderen mogen niet meer naar school en sportverenigingen zijn gesloten. Wat in eerste instantie onder luid gejuich als vakantie werd geïnterpreteerd, blijkt bij nader inzien toch niet zo leuk te zijn.

Als je thuis zit raken (met name bij jonge kinderen) ook vriendjes en vriendinnetjes uit beeld. Afspreken zou een oplossing kunnen zijn, maar ja er wordt gezegd dat je zo min mogelijk met anderen in contact mag zijn. Kinderen verzetten zich en ouders worstelen met wat wel mag en wat niet. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) heeft richtlijnen opgesteld die duidelijkheid geven.

Buitenspelen met vriendjes mag
Het is heerlijk weer, hét moment om lekker naar buiten te gaan. Veel ouders vragen zich af of dat wel verstandig is, maar er is goed nieuws; het mag! Wel is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden.

 • Spreek niet met teveel kinderen tegelijk af. Houd afstand, verzin dus spelletjes waarbij je niet dicht bij elkaar hoeft te komen. Voorbeelden van dit soort spelletjes zijn over trappen met een voetbal, frisbeeën, fietscrossen of een parcours rennen.
 • Heb je keelpijn (zelfs al is het maar een beetje), heb je koorts of voel je je niet lekker? Blijf dan binnen. Op deze manier maak je de kans dat anderen besmet raken kleiner en hoe minder mensen besmet raken, hoe eerder allwes weer ‘normaal’ wordt.
 • Bel van tevoren met je vrienden en vriendinnen om alvast te bedenken wat je kunt gaan doen.
 • Overleg met je ouders.
 • Was 20 seconden je handen met water en zeep voor je afspreekt en doe dat nog een keer als je thuis komt.

Thuis afspreken met vrienden mag
Wanneer je je aan een paar afspraken houdt, kan je ook gewoon thuis afspreken met vrienden (bijvoorbeeld om te gamen).

 • Spreek met maximaal één of twee vrienden tegelijk af.
 • Zorg dat je genoeg afstand van elkaar houdt, ga dus niet naast elkaar op de bank zitten maar gebruik stoelen die je een stuk uit elkaar zet.
 • Zorg ervoor dat iedereen die binnenkomt zijn of haar handen 20 seconden wast met water en zeep.
 • Bespreek van tevoren dat de afspraak niet doorgaat wanneer er iemand niest, verkouden is, keelpijn of koorts heeft. Ook als er iemand in jou huis is die dit heeft, moet je niet afspreken. Door hier heel strikt mee om te gaan voorkom je dat je iemand aansteekt, dat is heel belangrijk om de coronacrisis onder controle te krijgen.
 • Als je gaat gamen, maak dan de controlers voor je begint goed schoon met alcohol en doe dat nog een keer als je klaar bent.
 • Wat natuurlijk ook nog een idee is, is dat je een afspraak maakt om online met elkaar te gamen. Zo ben je met elkaar in contact zonder in elkaars buurt te zijn.

Met meerdere vrienden chillen of een feest geven mag niet
Met meerdere vrienden samenkomen is in strijd met de richtlijnen omdat dit de kans vergroot dat het virus wordt doorgegeven. Voor jongeren lijkt dit misschien niet zo ernstig, maar het is wel gevaarlijk voor de mensen die daarna besmet raken (zoals bijvoorbeeld ouderen).

Samenwerken om het virus te stoppen
Het coronavirus verspreidt zich snel, mensen die contact met elkaar hebben kunnen elkaar besmetten. In de strijd tegen dit virus is iedereen nodig. Het lijkt erop dat besmette kinderen niet zo ziek worden, maar ze kunnen het virus wel overdragen naar mensen die in de risicogroep vallen. Het is belangrijk om te kijken naar het grote plaatje. Alleen als IEDEREEN zich aan de richtlijnen houdt kunnen we het coronavirus stoppen.

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen