6.1 C
Deurne
donderdag 5 december 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- LiesselIdee van Liesselse therapeut Teun Loverbos helpt tinnituspatiënten om hun klachten te...

Idee van Liesselse therapeut Teun Loverbos helpt tinnituspatiënten om hun klachten te verminderen

Een spelletje spelen en daarmee je klachten van oorsuizen verminderen. Het klinkt als toekomstmuziek, maar het kan sinds begin vorige maand met een app die is ontwikkeld door manueel therapeut Teun Loverbos uit Liessel en Game studio Hulan uit Waalre.

Freequency is de naam van de eerste Nederlandse ‘serious mobile game’ voor tinnituspatiënten, waarin met augmented reality (AR) digitale elementen in de fysieke wereld worden geplaatst die de gebruiker ziet via smartphone of tablet. De app is sinds vorige maand verkrijgbaar in de App Store.

Overeenkomsten fantoompijn
Het idee voor de AR-game ontstond toen Loverbos steeds meer tinnituspatiënten behandelde en de behoefte zag aan een innovatieve behandelmethode. Samen met Rob Hulsen van Hulan game studio werd het digitale spel ontwikkeld, geïnspireerd door de overeenkomsten tussen fantoompijn en tinnitus.

Het spel vindt zijn oorsprong in 2022, toen werd gestart met een zoektocht naar testpersonen. “En nu, twee jaar later, is Freequency voor iedereen te downloaden dankzij uitgebreide feedback en data van meer dan 800 enthousiaste testers”, zeggen Loverbos en Hulsen. “Dit intensieve traject van testen, verbeteren en onderzoeken heeft geleid tot een laagdrempelige therapievorm, waarmee mensen grip kunnen krijgen op hun tinnitusklachten vanuit huis.”

Spiegeltherapie
Uit diverse onderzoeken blijkt dat chronische tinnitus overeenkomsten vertoont met chronische pijn, zoals fantoompijn. Net als bij fantoompijn zijn bepaalde hersengebieden bij tinnitus overactief, waardoor geluiden ontstaan die er eigenlijk niet zijn. “Spiegeltherapie is al jaren een bewezen effectieve behandelmethode voor fantoompijn, waarbij patiënten via een spiegel een visuele ‘weerspiegeling’ van het geamputeerde ledemaat zien, wat hun brein helpt om de pijn te verminderen”, legt Loverbos uit.

Freequency vertaalt dit principe naar de behandeling van tinnitus door middel van AR en geavanceerde spatial audio. “De app biedt gebruikers de mogelijkheid om hun eigen tinnitusgeluid in de ruimte te plaatsen en te beïnvloeden, waardoor ze de regie en controle over hun klachten terugkrijgen”, zeggen de ontwikkelaars van de app.

Vogel in een kooitje
In de game-app van Loverbos en Hulsen kunnen patiënten hun tinnitusgeluid reproduceren met behulp van een toonzoeker. Het spel wordt gespeeld via de camera van een smartphone of tablet en met een koptelefoon op. De speler luistert naar waar in de ruimte het tinnitusgeluid is geplaatst. “Wanneer ze met de camera naar de juiste plek draaien, zien ze daar een vogel in een kooitje. Door op het kooitje te klikken, vliegt de vogel weg en verplaatst het geluid zich naar een andere plek in de ruimte, waar het opnieuw gevonden moet worden”, vertelt Loverbos. Door dagelijks te spelen en de ernst van hun tinnitus bij te houden, kunnen gebruikers volgens hem eenvoudig het verloop van hun klachten monitoren: “Een streak van 100 dagen met ondersteunende content helpt hen daarbij.”

Door het geluid en de bijbehorende emoties in een vriendelijke, gecontroleerde omgeving te plaatsen, helpt de app volgens de bedenkers de negatieve emotionele reactie op tinnitus te verminderen. Hierdoor kan de beleving van het geluid naar de achtergrond worden gefilterd. “Dit is een grote stap voorwaarts in de behandeling van tinnitusklachten, die naar schatting één tot twee miljoen mensen in Nederland treft en regelmatig leidt tot concentratieproblemen, vermoeidheid, depressie, angst en prikkelbaarheid”, aldus Teun Loverbos en Rob Hulsen.

Wachttijden verminderen
Het tweetal denkt dat het gebruik van Freequency als zelfhulp mogelijkheden biedt om de wachtrijen in de audiologie-zorg te verkleinen: “Mensen die wachten op een behandeling kunnen alvast aan de slag met de Freequency-app, wat niet alleen de wachttijd verlicht, maar ook een stuk regie geeft aan een anders machteloze tijd. Freequency biedt mogelijkheden voor samenwerking met zorginstellingen en organisaties die tinnituspatiënten willen ondersteunen.”

Meer informatie vind je op freequency.app. Ook kun je direct contact opnemen met de makers van de app door een email te sturen naar freequency@hulan.nl.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen