Restaurant In de Heerlyckheid in Deurne bestaat twintig jaar. Leon en Brigitte Barents openden het restaurant in oktober 2005 op de hoek van de Stationsstraat en Spoorlaan. Onder het motto ‘Samen eten is de olie van de vriendschap’ staan ze al twintig jaar bekend om hun aandacht voor prijs en kwaliteit.
Mede-eigenaar Leon Barents rolde als 15-jarige op natuurlijke wijze het koksvak in. “Ik ben begonnen in de afwas in de keuken, daarna ben ik de koksopleiding gaan doen. Nu sta ik al 42 jaar in de keuken. Ik heb eigenlijk nooit iets anders gedaan dan koken.”
Het idee voor een eigen zaak kwam van zijn vrouw Brigitte. “We hadden beide geen ervaring met een eigen onderneming. Zij was receptioniste, ik werkte al jaren voor verschillende zaken. Toch besloten we de uitdaging aan te gaan”, vertelt Leon.
Catering in coronatijd
Ondernemen vraagt flexibiliteit, weet tweetal. Dat bleek vooral tijdens de coronaperiode duidelijk. “Die tijd was heftig. Vooral in het begin, omdat we niet wisten wat er zou gebeuren. We moesten vrij snel sluiten”, vertelt Barents. “Op zondag moesten we dicht en toen op dinsdag kwamen we al bijeen met het team. Toen hebben we binnen een paar dagen onze eigen catering opgezet. Dat liep heel goed. We hadden gelukkig onze vaste gasten die ons ondersteunden. Hierdoor konden we het hoofd boven water houden.”
De band met de klanten is voor Barents belangrijk: “De uitdaging zit in de vaste klandizie behouden en laten groeien. Daarvoor moet je ze blijven verrassen. Eén manier waarop wij dat proberen, is met ons chef-tastingmenu. Iedere vijf weken ontwikkelen we nieuwe gerechten. Het is ook een manier om als kok je creativiteit kwijt te kunnen.”
Erkenning Gault & Millau
In februari van dit jaar ontving het restaurant de erkenning van de gastronomiegids Gault & Millau. Dat kwam voor de ondernemers als een verrassing. “Het was een enorme opsteker. We hadden daar eigenlijk helemaal niet naartoe gewerkt”, vertelt Barents. “We kregen de uitnodiging via een brief. Tijdens de uitreiking in Utrecht hoorden we dat we 12 punten hadden gekregen en in de gids zouden komen te staan. Het een mooie erkenning die bewijst dat onze prijs en kwaliteit op één lijn liggen.”
Maar een Michelinster hoeft het restaurant niet per se. “Daar komt veel te veel werk en prestatiedruk bij kijken. Daarnaast wordt de eerste ster altijd aan de chef gegeven. Dan moet je de garantie hebben dat die blijft, anders verlies je weer je ster”, zegt Barents. “Bij de puntenbeoordeling van Gault & Millau gaat het om de totaalbeleving: van gerecht tot gastvrijheid. Dat past beter bij ons.”
Jubileummenu
In het kader van het 20-jarig bestaan van het restaurant ontwikkelde Barents met chefkok Rick Claessen en het team een jubileummenu. Dat levert volgens de medewerkers van In de Heerlyckheid enthousiaste reacties op: “Vaste gasten kunnen weer gerechten proeven die jaren geleden op het menu stonden. Het is leuk om te zien dat ze die zich nog herinneren.” In eerste instantie was het jubileummenu alleen voor deze maand bedoeld. “Vanwege het succes zitten we erover na te denken om te verlengen tot en met november.”
Beeld: In de Heerlyckheid/Leon Barents







