17.6 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home-- nieuwsIn Holten's Molen is het komende zondag Bakdag

In Holten’s Molen is het komende zondag Bakdag

Gezien het thema “Deurne Viert Eten” is er op zondag 3 juni van 13.00 tot 16.00 uur een Bakdag met leuke activiteiten voor kinderen bij Holten’s Molen op de Veldstraat 39 in Deurne. Verder is er een proeverij en een tentoonstelling van thuisgebakken brood van meel van de molen.

Holten’s Molen is genoemd naar de familie Holten die de molen bouwde in 1890. De molen is uniek in West-Europa: als enige molen in dit gebied kon de molen tussen 1909 en 1944 drie taken uitvoeren, namelijk hout zagen, graan malen en olie slaan. Na 1944 raakte de molen in verval. De houtzaagfunctie bleef zichtbaar in de vorm van het naastgelegen, en nog altijd bestaande bedrijf Houthandel Holten. Ten slotte werd de molen in 1969 door brand getroffen, waarna de kapconstructie moest worden verwijderd. De molen werd daarna twee decennia aan haar lot overgelaten en de molenbelt raakte begroeid.

Sloopvergunning
In 1989 werd Stichting Holten’s Molen opgericht met het doel de molen te behouden. De gemeente Deurne had immers al een sloopvergunning aangevraagd, waardoor de molenromp ernstig werd bedreigd. Het lukte de stichting vervolgens voldoende financiële middelen in te zamelen voor herbouw van onder meer kap (1994), bovenas (1997) en wieken (1998). Geert van den Boomen was 14 jaar voorzitter van de stichting en drijvende kracht achter de restauratie.
De restauratie van de molen werd in september 2008 voltooid met de oplevering van de houtzagerij. Daarmee heeft de restauratiefase in totaal 19 jaar geduurd.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen