-2.9 C
Deurne
zaterdag 2 december 2023
Home- DeurneInformatiebijeenkomst ZLTO de Peel over kansen voor agrarische sector bij lokaal ondernemersfonds

Informatiebijeenkomst ZLTO de Peel over kansen voor agrarische sector bij lokaal ondernemersfonds

Om ervoor te zorgen dat Deurnese bedrijven en organisaties goed voorbereid zijn op de toekomst, willen Ondernemend Deurne, Centrum Management, ZLTO de Peel en Parkmanagement Peelland een gezamenlijk ondernemersfonds opzetten. Op maandag 4 september houdt ZLTO de Peel een bijeenkomst om agrarische ondernemers uit het buitengebied van Deurne te informeren over welke kansen dit initiatief voor hen biedt.

De bedoeling is dat er door middel van het fonds wordt samengewerkt op het gebied van energie, duurzaamheid, mobiliteit, aantrekkelijke werkomgeving en een gezonde economie. Alle bedrijven in Deurne gaan meebetalen aan het lokale ondernemersfonds via een opslag op de onroerendezaakbelasting (OZB). Het moet een fonds worden vóór en dóór ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Samen
“Als ZLTO De Peel zien we dat een ondernemersfonds de agrarische sector en het buitengebied veel kan bieden. We zien het fonds als een goed middel om samen meer voor elkaar te krijgen”, meldt de lokale afdeling van de land- en tuinbouworganisatie.

In juni van dit jaar werden de eerste plannen voor het lokale ondernemersfonds gepresenteerd. Mirjam van Asten van Parkmanagement Peelland legde daarbij uit dat ondernemers snel gezamenlijk de handen uit de mouwen moeten steken om hun werk in de toekomst voort te kunnen zetten: “We moeten nu al aan de slag om straks energieneutraal te worden. Dat gaat sneller en beter als we met een flink aantal partijen samenwerken.”

Energiehandelsplatform
Ook ZLTO de Peel ziet de noodzaak hiervan in en denkt dat het Deurnese ondernemersfonds waardevolle mogelijkheden biedt voor de agrarische sector: “Bijvoorbeeld op het gebied van energie, waar we lokaal vraag en aanbod veel beter aan elkaar kunnen koppelen. Of voor lokale promotie van de agrarische sector en het buitengebied. En zo zijn er meer opgaven die we met een fonds gezamenlijk kunnen oppakken.”

Eén van de ideeën voor de toekomst, is om met het ondernemersfonds een energiehandelsplatform op te zetten. “In het buitengebied heb je bijvoorbeeld boeren met veel zonnepanelen. De energie die ze daarmee opwekken is vaak meer dan ze zelf nodig hebben en die kunnen andere bedrijven binnen onze gemeente weer goed gebruiken”, vertelt Mirjam van Asten van Parkmanagement.

Ervaringen
ZLTO de Peel wil tijdens de informatieavond van gedachten wisselen met agrarische ondernemers om samen met hen te kijken wat de kansen zijn voor het buitengebied in Deurne en welke rol het ondernemersfonds hier in kan spelen. De bijeenkomst wordt geopend door voorzitter Mario Berkers van ZLTO de Peel, waarna Rob Manders van adviesbureau Blaauwberg meer informatie geeft over het ondernemersfonds. Ook bespreekt hij de ervaringen die andere samenwerkingsorganisaties hebben opgedaan bij het concept.

ZLTO de Peel meldt dat bijvoorbeeld in het buitengebied van Laarbeek al succesvol wordt gewerkt met een ondernemersfonds. Het idee voor het samenwerkingsverband is bedacht door Aart van Bochove, hij is ook oprichter en voorzitter van het Leidse Ondernemersfonds. Bureau Blaauwberg was nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit eerste ondernemersfonds in Nederland.

De bijeenkomst van ZLTO de Peel is bedoeld voor alle ondernemers die in het buitengebied van Deurne een bedrijf hebben. De informatieavond vindt plaats op maandag 4 september van 20.30 uur tot 22.15 uur bij restaurant de Reizende Man aan de Liesselseweg 183 in Deurne.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen