Hij heeft als landschapsarchitect een grote reputatie en is internationaal bekend van zijn stedenbouw en landschapsarchitectuur, zoals Strijp S in Eindhoven, het Centraal Station in Rotterdam, de wijk Borneo-Sporenburg in Amsterdam en het Máximapark in Utrecht. Maar ook het ontwerp voor Governors Island in New York, het Toronto Central Waterfront en de Jubilee Gardens in Londen komen van de hand van Adriaan Geuze. Aanstaande maandag ontvouwt hij in het cultuurcentrum het ‘Verhaal van Deurne 2050’.
De presentatie vindt plaats tijdens een publieksavond die op initiatief van de Deurnese gemeenteraad wordt gehouden. Hiervoor zijn willekeurig 25 inwoners uitgenodigd en kunnen in totaal nog eens 40 andere Deurnenaren bij aanwezig zijn.
In gesprek
Het verhaal dat Geuze toelicht, vormt de basis voor de toekomst van de gemeente Deurne. Om er achter te komen wat de inwoners daarvan vinden, gaan raadsleden na de presentatie in gesprek met de aanwezigen. Zo willen zij van Deurnaren zelf horen wat die graag zien in de toekomst. Daarbij wordt ook gekeken in welke mate die wensen overeenkomen met het ‘Verhaal van Deurne 2050’ dat Adriaan Geuze presenteert.
De professor, ingenieur en hoogleraar ‘Landscape Architecture – Afdeling Urbanism’ doet meer dan alleen het ontwerpen van parken en pleinen. Hij combineert landschapsarchitectuur met opgaves, zoals klimaatadaptatie, woningbouw, de energietransitie en de herijking van de landbouw.
Grote uitdagingen
Net als de rest van Nederland krijgt onze gemeente in de komende jaren te maken met grote uitdagingen op gebied van woningbouw, verkeer en de energietransitie. Deurne speelt daarbij vanwege haar ligging tussen de Brainport- en Greenportregio een belangrijke rol in de ontwikkeling van zowel zaken binnen onze eigen gemeente als buiten de gemeentegrenzen.
Willen we in de toekomst grote velden met zonnepanelen of juist windmolens? En waar moeten die zonneparken en windturbines dan komen staan? Voor de versnelling van de woningbouw die zo hard nodig is in Deurne, rijst de vraag waar al die huizen dan moeten komen staan? In de buurt van plaatsen waar al woningen staan of misschien ook verderop in het buitengebied, met nieuwe wegen en voorzieningen op die plek.
Kennis en feiten
“Dit soort weerbarstige vragen zijn niet zomaar te beantwoorden, zonder er systemisch naar te kijken,” legt Geuze uit. “Je ziet al snel dat het handelen in Nederland wordt gedomineerd door procedures en korte termijnplannen. Besluitvorming, organisaties, budgetten en planningen zijn steeds gebaseerd op model-denken, maar die modellen komen niet overeen met de werkelijkheid.” Daarom kiest Geuze vanuit zijn ingenieurstraditie voor oplossingen die zijn gebaseerd op kennis en feiten ‘met interessante, haalbare voorstellen voor de toekomst’.
Adriaan Geuze studeerde in 1987 af als landbouwkundig ingenieur af aan de Wageningen Universiteit en richtte West 8 op; een ontwerpbureau voor stedenbouwkundig ontwerp, landschapsarchitectuur en infrastructuur. In zijn carrière heeft hij bij veel toonaangevende projecten laten zien wat er gebeurt als de disciplinaire grenzen van het vak worden doorbroken.
Grootschalige ontwikkelingen
Het bureau van Geuze heeft naast stedenbouw- en landschapsarchitectuurprojecten ook ruim 160 bruggen gerealiseerd en is verantwoordelijk voor grootschalige ontwikkelingen, zoals het stadspark Madrid Rio in Spanje, de botanische tuinen in het Amerikaanse Houston en in ons land de Hondsbossche Zeewering en de Afsluitdijk.
De publieksavond met de presentatie van Adriaan Geuze en de nagesprekken met Deurnese gemeenteraadsleden vinden maandag 24 februari van 20.00 tot 22.00 uur plaats in Cultuurcentrum Deurne. Geïnteresseerden kunnen zich met maximaal twee personen aanmelden voor de avond door een email te sturen naar communicatie@deurne.nl of te bellen naar 0493-387711. Ook kun je je aanmelden bij de receptie in het Huis voor de samenleving. Hierbij wordt gevraagd om je naam, emailadres, telefoonnummer te door te geven.
Foto: DMG