12.7 C
Deurne
zondag 1 oktober 2023
Home- HelenaveenJeugdige boswachters op ontdekkingstocht door de Peel; van bekertjesmos tot blauwe kikkers

Jeugdige boswachters op ontdekkingstocht door de Peel; van bekertjesmos tot blauwe kikkers

De leden van de Jeugdboswachtersclub uit Helenaveen hebben vorige week een leerzame ontdekkingstocht gemaakt in de Peel samen met boswachter Lieke Verhoeven en gidsen Leo en Ine. Het is voor de tweede keer dat Jeugdwerk Helenaveen met de kinderen de natuur in gaat om van alles te ontdekken in en over de Peel; van bekertjesmos en zwammen tot blauwe kikkers.

Bij de start van de route werd begonnen met het openen van een kist. Die zat vol met houten schijven, vogelkaarten en een zaag. De jeugdige boswachters vroegen zich af wat ze daar in hemelsnaam mee gingen doen, maar daar kwamen ze tijdens de tocht vanzelf achter.

Heidekikker
“Via kleine paadjes liepen we naar de rand van het ven. Met verrekijkers speurden we naar trekvogels’, vertellen de kinderen. Want in de winter zijn er veel reizende vogels te zien boven de Peel. Gids Leo liet de kinderen ook een poeltje zien en legde hen uit dat als je daar rond 15 maart gaat kijken, je misschien wel de heidekikker ziet. De kinderen leerden dat vooral de kleur van het beestje dan heel bijzonder is : “Het mannetje is dan helemaal blauw! Wauw!”

Zagen
Er moest die middag ook nog hard gewerkt worden door de jeugdboswachters verderop in de Peel. Boswachter Lieke Verhoeven legde aan de kinderen uit dat boswachters in de winter het opschot verwijderen. “Wij hielpen mee, met zagen en grote kniptangen. Wat een teamwork”, vertellen de kinderen trots.

Houtskool
Daarna kon de Jeugdboswachtersclub even op adem komen met een boeiend verhaal van gids Leo over de tweede wereldoorlog en een vliegtuig dat daar neerstortte. De kinderen waren onder de indruk van het verhaal en het enorme gat dat het toestel heeft achtergelaten. Meerdere jeugdboswachters gebruikten het als inspiratie voor hun tekening met houtskool op de houten schijf. “We weten nu ook hoe je houtskool kunt maken want dat legde Ine aan ons uit”, vertellen de junior-boswachters.

Foto’s: Jeugdwerk Helenaveen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen