Deurne heeft er sinds deze week een BuurtAED bij. Dinsdagochtend werd het apparaat tegen de gevel gemonteerd van de woning van Johan van den Heuvel in de Zeilberg. De nieuwe AED heeft hij met de hulp van Gerard Wolters en de financiële steun van verschillende buurtbewoners kunnen realiseren.
De reanimatieapparatuur is bedoeld voor mensen die in de Arenbroek, Peelklamp, Duiker, Pijnacker of Berkmortel wonen. “Als mensen buiten onze wijk de AED nodig hebben, stellen we die natuurlijk ook beschikbaar”, zegt Van den Heuvel.
Buurvrouw
Om geld bij elkaar te krijgen, gingen Johan en Gerard twee weken lang bij de bewoners van de vijf straten langs de deuren met de vraag of ze iets wilden bijdragen voor de aanschaf van de BuurtAED. “De reacties waren heel positief. Bijna iedereen was enthousiast en wilde wel wat doneren voor dit goede doel”, vertelt Van den Heuvel.
Het idee voor een BuurtAED kreeg hij een tijd geleden op een vroege morgen: “Ik ben altijd al rond 05.00 uur wakker en dacht op een dag: wat zou ik kunnen doen voor de mensen hier in de wijk? Toen moest ik denken aan mijn buurvrouw die is overleden. Als er toen een AED in de buurt was geweest, had ze misschien nog wel geleefd.”
‘6-minutenzone’
Dat was voor Van den Heuvel het startsein van zijn missie om ook een dergelijk apparaat bij hem in de straat te krijgen: “Mensen zeiden tegen me: ‘zo’n ding hebben ze toch ook ééntje bij de Plus’, maar dat is een stuk verderop en bovendien hangt hij daar achter een hele hoop winkelwagentjes. De enige andere in de buurt is die op Sportpark De Kranenmortel en dat is aan de andere kant van het spoor. Met een beetje pech is er net veel treinverkeer en dan ben je ook al snel te laat.”
Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als binnen zes minuten wordt gestart met reanimeren met een AED. De Hartstichting wil daarom van heel Nederland een zogeheten ‘6-minutenzone’ maken, waarin op elke plek een AED dichtbij is te vinden. Hier zijn volgens de organisatie 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.
Reanimatietraining
Ook die bij Johan aan de Berkmortel 40 in Deurne-Zeilberg is aangesloten op dat systeem. “In het geval er nu iemand geholpen moet worden, krijgen de zogenoemde ‘snelle responders’ een melding en een code waarmee ze de kast van de AED kunnen openen”, legt Van den Heuvel uit. “Naast het apparaat krijg je ook via het Univé Buurtfonds een gratis basisreanimatietraining voor zes personen. Daar hebben we nu al veertien mensen voor, die daar interesse in hebben. Zij kunnen na de training als burgerhulpverlener aan de slag.”
De Zeilberger wil met zijn initiatief ook andere mensen inspireren om een AED te laten plaatsen. “Als je het voor elkaar wilt krijgen, moet je er echt wel wat tijd insteken. De Hartstichting en Philips hebben een speciaal pakket met een AED, de buitenkast en vijf jaar service en onderhoud. Daarvoor moet je dan binnen dertig dagen proberen om 1.695 euro in weten te zamelen” vertelt Van den Heuvel. “Philips legt 1550 euro bij; zo’n AED kost in totaal 3.245 euro.”
Stroomverbruik
Voor de BuurtAED in de Berkmortel is dat Johan en Gerard ruimschoots gelukt: “We hadden berekend dat er in vijf straten zo’n 153 huizen staan, dus we zouden genoeg hebben als iedereen 12 euro zou geven. Maar sommige mensen doneerden wel 20 of zelfs 30 euro. Dus we hebben nog wat meer ingezameld dan nodig was. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld aan nog meer mensen een cursus kunnen aanbieden of na de eerste vijf jaar het onderhoud van betalen.”
Het stroomverbruik van het apparaat neemt Van den Heuvel voor zijn eigen rekening: “De AED-kast moet op de juiste temperatuur worden gehouden en natuurlijk moet het apparaat ook voldoende zijn opgeladen voor gebruik. Ze hebben me verzekerd dat dit maar iets van 36 euro per jaar is, dus dat heb ik er graag voor over.”
Tips
Mensen die ook overwegen om een BuurtAED te realiseren, kunnen Johan om advies vragen: “Ik heb me er van te voren goed in verdiept en heb hier alle paperassen liggen. Met alle plezier wil ik anderen helpen met tips, want het kan levens redden als er door heel Nederland genoeg van deze punten komen. Ik hoop dat we hem nooit nodig gaan hebben, maar als het wel eens een keer zover is, dan zijn wij er in elk geval klaar voor om de medemens te helpen.”
Om contact op te nemen met Johan van den Heuvel kun je een email sturen naar johan.vdheuvel2@gmail.com.
Foto: Gerard Wolters