21 C
Deurne
dinsdag 23 juli 2024
Home- ZeilbergJong Nederland Zeilberg viert 75-jarig bestaan; vermaak van de kinderen staat voorop

Jong Nederland Zeilberg viert 75-jarig bestaan; vermaak van de kinderen staat voorop

Al 75 jaar heeft Jong Nederland Zeilberg als doel om er voor te zorgen dat kinderen zich kunnen ontspannen en ontplooien. Zaterdag 5 november wordt dat uitgebreid gevierd met een kindermiddag, aansluitend een receptie en in de avond is er een reünie voor genodigden.

Het vermaak van de kinderen staat bij de jubilerende organisatie al sinds 1947 voorop. De activiteiten richten zich op creativiteit, buitenleven, sport en spel, en er zijn regelmatig leerzame excursies voor de kinderen.

Knutselen
Bij Jong Nederland Zeilberg kan de jeugd in vier groepen van verschillende leeftijdscategorieën onder meer knutselen, koken, bakken, sporten en buiten spelen. “Onze doelgroep zijn jongens en meisjes van vier tot en met achttien jaar. Dit wordt gerealiseerd in groepsverband met behulp van daartoe opgeleide leiding die samenwerken in landelijk en regionaal verband”, geeft de organisatie aan.

Groepen
De Dauwtrappers is de groep met de jongste kinderen. Elke zaterdagochtend komen deze kids van 4 tot en met 7 jaar bij Jong Nederland Zeilberg spelen. De echte avonturiers in de dop zijn de Bosrakkers bestaande uit kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar die iedere zaterdag aan het eind van de ochtend bij elkaar komen om spellen te spelen en   creatieve knutsels te maken. Kinderen van 10 tot en met 13 jaar horen bij de Banditos; een groep die elke woensdagavond samenkomt om onder meer verhalen te vertellen. De Kampioenen is de groep met de doorgewinterde veteranen van Jong Nederland Zeilberg. Zij gaan ondertussen naar de middelbare school en hebben een leeftijd van 13 tot en met 17 jaar en komen elke vrijdagavond bij elkaar. De meesten van hen zijn al vanaf de Dauwtrappers-leeftijd lid.

Kapelaan Der Kinderen
Jong Nederland Zeilberg is in 1947 ontstaan onder de naam ‘R.K. Jongensgilde’ op initiatief van kapelaan Der Kinderen. Zes leiders volgden toen een leiderscursus en startten in november van dat jaar met twee groepen van ongeveer 25 jongens in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Het eerste anderhalf jaar mocht het Jongensgilde de zolder van de kleuterschool gebruiken voor hun activiteiten. Toen deze door brand werd verwoest, volgde een kort verblijf in het patronaat (gemeenschapshuis). Omdat het daar te druk werd, moest er worden uitgeweken naar ‘de Veghel’ waar de groepen tijdelijk in de openlucht een half jaar de activiteiten voortzetten. Daarna werd gestart met de plannen voor het inmiddels welbekende gebouw naast de Clarinet.

De Blokhut
In augustus 1950 werd ‘de Blokhut’ feestelijke ingezegend door de pastoor en onder het toeziend oog van de burgemeester en vele belangstellenden officieel geopend. De club was toen al uitgegroeid tot ongeveer 90 leden in de leeftijd van 9 tot 17 jaar. Het gebouw zou naderhand nog vele verbouwingen en renovaties ondergaan zoals in 1968 toen de binnenkant van ‘de Blokhut’ uitgebreid gerestaureerd werd.

Eerste meisjesgroep
Na een dieptepunt in 1970 toen er nog maar twee groepen kinderen over waren, groeide het ledenaantal weer langzaam naar 5 groepen. In 1975 kwamen er voor het eerst meisjes in groepsverband bij de vereniging. Het toen in Zeilberg bekende ‘Katholiek Meisjes Gilde’ was gestopt. Zo ontstond onder de vlag van Jong Nederland in Zeilberg de eerste meisjesgroep. Door het groeiend aantal leden kwam er in oktober 1975 een tweede groep meisjes bij.

Dauwtrappertjes
In november 1982 werd het clubgebouw opnieuw aangepakt en na de restauratie werd ‘de Blokhut’ officieel heropend. Ook het buitenterrein werd naast speelterreintje voorzien van een sportveldje achter het gebouw. Na een magere periode eind jaren tachtig was er vanaf begin jaren ’90 weer sprake van een opleving. Door de verlaging van de leeftijdsgrens voor deelnemers van 7 naar 4 jaar kwamen er veel nieuwe jonge kinderen bij en werd er een nieuwe groep opgericht: de Dauwtrappertjes.

Uitbreiding buitenterrein
In 2004 werd het buitenterrein verder uitgebreid. “De gemeente stelde toen tijdens de herinrichting van ‘de Clarinet’ wat grond ter beschikking”, legt de organisatie uit. In de jaren die daarop volgden werden er nog veel verbeteringen doorgevoerd in en om het clubgebouw en groeit de organisatie verder uit tot een goed lopende jeugdvereniging waar kinderen zich wekelijks kunnen vermaken.

Jubileumdag
Komende maand bestaat de vereniging 75 jaar en wordt dit het hele clubseizoen door gevierd. Dit wordt begonnen met een jubileumdag op zaterdag 5 november. Van 14.00 tot 16.00 uur is er de kinderfeestmiddag, gevolgd door een receptie van 16.00 tot 18.00 uur voor iedereen die met de vereniging verbonden is of hen een warm hart toe draagt. Voor genodigden is er van 20.00 tot 01.00 uur een reünieavond voor leden, oud-leden en leiding. Aanmelden voor de reünie kan door een email te sturen naar info@jongnederlandzeilberg.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen