10.2 C
Deurne
zondag 25 september 2022
Home- DeurneKabinetsbesluit beëindiging nertsenbedrijven raakt ook Deurnese ondernemers

Kabinetsbesluit beëindiging nertsenbedrijven raakt ook Deurnese ondernemers

Het kabinetsbesluit om de nertsenfokkerijen vervroegd te gaan beëindigen raakt ook de Deurnese ondernemers. Onze gemeente telt zes nertsenhouderijen, gelegen aan de Rechte Heitraksedijk in Neerkant, Belgerenseweg en Rijntjesdijk in Vlierden en Milhezerweg, Goorsebergweg en Vinkenweg in Deurne-Walsberg.

De locaties aan de Vinkenweg en Rijntjesdijk zijn eerder geruimd nadat daar nertsen positief getest waren op het coronavirus. Het besluit heeft nu dus ook gevolgen voor de andere vier locaties. In de zomer van 2018 hebben medewerkers van de gemeente de zes nertsenhouderijen bezocht vanwege het naderende verbod per 2024. De ondernemers zijn dankzij deze gesprekken aan het denken gezet over hun toekomst. Tot not toe heeft dit nog niet geleid tot concrete plannen die de gemeente zijn ingediend. Dit zal waarschijnlijk te maken hebben met het feit dat het verbod pas over ruim drie jaar zou ingaan.

Eerder
Met het besluit van het kabinet wordt de sluiting naar voren gehaald. Naar aanleiding van het besluit van het kabinet ontvangen alle nertsenhouders in Nederland een brief van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hierin worden de nertsenhouders onder andere gewezen op de (digitale) bijeenkomsten die georganiseerd worden. De erfbetreder die in de gemeente Deurne actief is, neemt op korte termijn contact met de zes nertsenhouders in onze gemeente om te vragen of zij behoefte hebben aan een gesprek over hun toekomst.

Omwonenden
Omwonenden van de vier nertsenhouderijen die niet geruimd zijn, ontvangen in de loop van volgende week een brief van de gemeente met informatie over het kabinetsbesluit. Eerder heeft de gemeente de omwonenden van de twee nertsenhouderijen die geruimd zijn ook met een brief geïnformeerd. Overige inwoners worden binnenkort via de website en het Weekblad voor Deurne geïnformeerd. Op de zes locaties waar de nertsenhouderijen zich bevinden, zit een iv-bestemming (intensieve veehouderij) voor het houden van pelsdieren. Als de ondernemers willen omschakelen naar een andere invulling van hun locatie, is een wijziging van het bestemmingsplan en/of een nieuwe omgevingsvergunning nodig.

Foto: WikiMedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen