16.1 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- VlierdenKeeping the Blues Alive in Vlierden zegt na 10 jaar: ‘Goodbye’

Keeping the Blues Alive in Vlierden zegt na 10 jaar: ‘Goodbye’

Voor blues-liefhebbers uit binnen- en buitenland is het evenement al een decennium lang ‘the place to be’. Toch trekken initiatiefnemers Theo en Martin Brouwers de stekker na tien jaar uit Keeping the Blues Alive, na nog één editie dit weekend. Zondag staan voor de allerlaatste keer ruim twintig blues-muzikanten uit Nederland en België op het podium van MFA ’t Huis aan de Pastoriestraat in Vlierden.

Wat ooit begon als een idee voor een zondagmiddaggebeuren in voormalig muziekcafé De Toegift in Cultuurcentrum Deurne groeide onder de naam Keeping the Blues Alive uit tot een terugkerend evenement waarbij verspreid over 63 optredens in totaal 109 bands optraden in tien jaar tijd.

Emoties
“Het zal wel hier en daar wat emoties teweegbrengen”, zegt Theo Brouwers over de laatste editie die zondag plaatsvindt. Hij herinnert zich nog hoe het idee voor het blues-evenement is ontstaan: “Ik was toen vrijwilliger in het cultuurcentrum in Deurne en als muziekliefhebber heb ik daar van alles meegemaakt. Maar ik miste wel blues-concerten in de programmering. Ik heb dat toen aangekaart met de toenmalige uitbater Maarten van de Kerkhof en die voelde daar wel wat voor. Tijdens een concert in de foyer op een zondagmiddag eind 2012 kreeg ik het idee dat uiteindelijk de basis werd voor de oprichting van Keeping the Blues Alive.”

Dat plan besprak Theo met broer Martin en Van de Kerkhof die de opzet ook wel zagen zitten. Samen werkten ze het verder uit tot een formule die volgens Theo Brouwers uniek is in de blues-wereld. Op 31 augustus 2013 kon het publiek daarmee kennismaken tijdens de eerste editie. Niet op een zondagmiddag, maar als voorproefje van wat er allemaal zou gaan komen op een zaterdagavond. Daarvoor hadden de broers Brouwers de succesvolle band Sugar Boy and the Sinners geregeld, waarmee Keeping the Blues Alive meteen op de kaart stond.

Onbekende bands
Een lange reeks van nationale, maar ook veel internationale blues-artiesten volgden in de tien jaar erna. Inspiratie voor het uitnodigen van bands, kreeg Theo door het luisteren naar een Amerikaans radiostation op internet: “Daar hoorde ik veel bands die hier nog totaal onbekend waren. Onderdeel van onze formule was dat we die onbekende bands hierheen wilden halen; artiesten die nog nooit op Nederlandse bodem waren geweest. In de loop der jaren hebben we veel van die bands benaderd. Omdat ze geen Europese agent hadden, hebben we die daar zelf in begeleid, waardoor ze tijdens hun eerste Europese tournee ook bij ons te gast waren.”

De vraag welk optreden organisator Theo Brouwers zelf het meeste is bijgebleven, kan hij meteen beantwoorden: “Dat was op 22 april 2018. Die middag hadden we een dubbele act. Namelijk twee Amerikaanse bands: Vega-Straus en het duo Welch & Ledbetter. Zonder de eerste twee tekort te doen; Mike Welch en Mike Ledbetter maakten gewoon een onvergetelijke indruk.”

Iets bijzonders
Ook tijdens de allerlaatste Keepin the Blues Alive staat er iets speciaals te gebeuren, legt Brouwers uit: “We hebben iets bijzonders bedacht. We hebben een keur aan Nederlandse en Belgische blues-artiesten uitgenodigd die ooit al eens bij ons hebben opgetreden. Daarmee hebben we vier sessieformaties samengesteld waarin we de artiesten door elkaar hebben gemixt. Elke groep gaat een uur ‘jammen’. Dat gaat ongekend veel verrassingen opleveren bij zowel het publiek als de artiesten zelf.” Een klein jaar na het optreden overleed Ledbetter.

Goodbye Keeping the Blues Alive vindt zondag 5 november plaats in MFA ’t Huis aan de Pastoriestraat 20b in Vlierden en begint om 14.00 uur. De entree bedraagt 15 euro.

Foto’s: Keeping the Blues Alive

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen