23.6 C
Deurne
zaterdag 2 juli 2022
Home- DeurneKinderen leren wat er gebeurt op een boerderij tijdens Week van de...

Kinderen leren wat er gebeurt op een boerderij tijdens Week van de Klasseboer

Hoe plassen planten? Hoe kauwt een kip? Melkt een boer ook in het weekend? Dit soort vragen kunnen basisschoolleerlingen komende dagen stellen bij verschillende boeren tijdens de Week van de Klasseboer.

Henk Kerkers uit Deurne is voorzitter van de Klassenboeren en was maandag tijdens de start van de actieweek aanwezig bij een boerderijles bij varkensbedrijf de Boschhoeve in het Gelderse Horssen. Ook Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van Boerburgerbeweging (BBB) kwam een kijkje nemen.

Boerderijeducatie
Bij de boerderijles sprak Kerkers met Van der Plas over hoe de overheid kan helpen om alle basisschoolleerlingen minstens één keer een boerderijles te kunnen laten volgen. “Fijn om te mogen vernemen was, dat zij er voor pleit om voedselonderwijs en boerderijeducatie als verplicht onderdeel op te nemen in de lesprogramma’s. Wat Klasseboeren betreft is de tijd rijp dat andere partijen haar initiatieven hiervoor steunen”, vertelt voorzitter Kerkers.

Gezonder leven
Hij heeft zelf een boerderij in Deurne waar hij met zijn bedrijf Bijzonder Brabants onder meer vergeten groente verbouwt. Boer Henk vindt het belangrijk dat leerlingen van basisscholen ervaren wat er allemaal op een boerderij gebeurt: “Op die manier is de kans groter dat de kinderen op latere leeftijd vaker voor gezond en vers voedsel kiezen en een gezonder leven. Ieder kind gun je een ontdekkingstocht op de boerderij op zoek naar waar ons voedsel vandaan komt.”

Klasseboer on Tour
Om voor elkaar te krijgen dat meer scholen gebruik gaan maken van de boerderijlessen, houden de educatieboeren tot en met 17 juni de Week van de Klasseboer en kunnen scholen gratis één boerderijles afnemen. Daarnaast worden vanaf de themaweek in vier gebieden in Noord-Brabant in samenwerking met Jong Leren Eten Noord-Brabant speciale tours georganiseerd. Tijdens Klasseboer on Tour kunnen onderwijsprofessionals kennismaken met het werk van de boer.

Bijeenkomsten
De inspiratiebijeenkomsten zijn bedoeld voor educatieve medewerkers van een kinderopvang, basisschool, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs en voor educatieve netwerkpartners. De tours zijn op 15 juni (regio Brabantse Wal /Zuidwest-Brabant ), 16 juni (regio Halderberge/West-Brabant), 23 juni (regio De Peel /Zuidoost-Brabant) en 5 juli (Land van Cuijk/Noordoost-Brabant).

De vereniging van Klasseboeren bestaat op dit moment uit ruim zestig boeren. In 2019, vlak voor de coronacrisis kwamen in totaal meer dan 10.000 leerlingen op boerderijles. Alle Klasseboeren zijn gecertificeerd en aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Ze hebben de kennis om leerlingen op een professionele manier te laten leren en zaken te laten beleven op de boerderij.

Foto: Bijzonder Brabants

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen