18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneKinderraad Prodas onderzoekt hoe inwoners Deurne ‘Kei Goed, Gezond en gelukkig’ kunnen...

Kinderraad Prodas onderzoekt hoe inwoners Deurne ‘Kei Goed, Gezond en gelukkig’ kunnen worden

De Prodas-kinderraad van Basisschool De Wegwijzer in Vlierden gaat in opdracht van de GGD Brabant-Zuidoost en gemeente Deurne onderzoek doen naar geluk en gezondheid. De kinderen uit groep 7 en 8  gaan komende tijd aan de slag met de vraag: Hoe kunnen alle inwoners van Deurne zich ‘Kei Goed, Gezond en Gelukkig’ voelen?

Voor de opdracht voeren de leerlingen verschillende onderzoeken uit en gaan ze op bezoek bij mensen en organisaties die zich bezighouden met zowel de fysieke als mentale gezondheid van de inwoners van de gemeente Deurne.

Vragenlijst
Ilse Knoops en Zehra Aslan gaven vorige week namens de GGD en de Gemeente een introductie aan de kinderen, over wat er van hen verwacht wordt bij de opdracht. Daarna mochten de leerlingen Kahoot spelen, waarbij een digitale vragenlijst aan bod kwam met uiteenlopende onderwerpen als overgewicht, je somber voelen en eenzaam zijn.

Brainstormen
“De kinderen waren verbaasd dat een groot percentage inwoners zich somber voelt”, vertelt Sarah Snep van Prodas. Dat motiveerde ze extra om direct aan de slag te gaan in groepjes met het brainstormen over oplossingen. Daarbij zijn er volgens Snep geen grenzen of regeltjes: “Ze mogen out-of-the-box denken en alle ideeën, dromen en adviezen verzamelen.”

TEJO-huis
Ondertussen heeft de kinderraad maandag al hun eerste werkbezoekje gebracht aan het TEJO-huis in Deurne. Hier kregen de kinderen een rondleiding en gingen ze met de medewerkers van TEJO in gesprek over mentale gezondheid. Komende vrijdag vertelt oud topsporter en leefstijlcoach Maaike Caelers de kinderen alles over doorzetten, veerkracht en fit zijn en blijven.

Boer Henk
De kinderraad gaat voor hun onderzoek ook nog langs bij boer Henk op de boerderij van Bijzonder Brabants in Deurne. Hij zal de leerlingen van alles uitleggen over gezonde voeding en de groenten die hij verbouwt. “Met alle input gaat de kinderraad aan de slag om haar eigen wensen, ideeën en adviezen te verwerken in verschillende presentaties”, vertelt Sarah Snep.

Ideeën en adviezen
In juni zal de kinderraad al haar ideeën en adviezen presenteren aan alle betrokkenen, waaronder wethouder Helm Verhees, Rabobank, Prodas en GGD Brabant-Zuidoost. Tot slot laten de opdrachtgevers in een terugkoppeling weten welke adviezen van de kinderen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Prinses Laurentien
De kinderraad van Prodas is gestart in 2018 met de eerste uitdagingen van bedrijven, organisaties en gemeenten. Het idee komt van prinses Laurentien die het op landelijk niveau heeft geïntroduceerd. Multinationals als Ahold en KLM werken bijvoorbeeld ook met een kinderraad die zich bezighoudt met belangrijke vragen van deze bedrijven. In onze regio wordt het project van de Prodas-scholen ondersteund door Rabobank Peelland Zuid.

Foto’s: Prodas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen