11.1 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneKlasseboer Henk Kerkers ontvangt WaardeRing: ‘Mooie waardering voor alle 60 boeren die...

Klasseboer Henk Kerkers ontvangt WaardeRing: ‘Mooie waardering voor alle 60 boeren die zich inzetten’

De provincie Noord-Brabant heeft tijdens de Dutch Food Week WaardeRingen uitgereikt aan onder meer Henk Kerkers van Bijzonder Brabants uit Deurne vanwege zijn inzet in het afgelopen jaar om de relatie tussen boer en burger te verbeteren. Met een videoboodschap ontving boer Henk de onderscheiding van gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. Naast Kerkers kregen ook Dalila Sayd van Eetschap en Bram Romme van Holy Cow een WaardeRing.

Bij dit initiatief van de Dutch Food Week en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kan elke provincie drie WaardeRingen uitreiken aan mensen die een positieve rol hebben gespeeld in het versterken van de band tussen producent en consument in hun provincie.

60 Klasseboeren
Kerkers is blij met de mooie waardering maar benadrukt dat hij die niet alleen zelf heeft verdiend: “Die WaardeRing is wat mij betreft voor die zestig Klasseboeren in onze provincie die zich allemaal inzetten om kinderen naar de boerderijen te krijgen zodat ze weten waar hun voedsel vandaan komt en ze de kans krijgen om op het erf het boerderijleven te ervaren.”

Leren door beleven
Bij de boerenbedrijven van Klasseboeren kunnen scholieren in een veilige en interessante omgeving verschillende dingen leren in de praktijk. Dat kan bij Bijzonder Brabants in Deurne, maar ook op een van de vele andere locaties. Elies Lemkes: “Dit is echt leren door beleven, dat beklijft juist zo goed omdat de kinderen het zien, ruiken, voelen. Henk heeft hier als voorzitter van Klasseboeren een belangrijke rol in gespeeld.”

Niet achterover leunen
Het ontvangen van de WaardeRing 2022 is voor boer Henk een mooie mijlpaal maar zeker geen reden om tevreden achterover te leunen, legt hij uit: “Want veel van onze burgers hebben we nog te weinig verteld over ons voedsel en hoe wij als boeren daarvoor kunnen zorgen. Met al die Klasseboeren samen hopen wij de komende tijd nog meer basisschoolleerlingen te bereiken zodat we in de toekomst van 10.000 kinderen per jaar naar 25.000 kunnen gaan.”

Waardering voor voedsel
Tijdens de Dutch Food Week hebben veel boerderijen, voedselproducenten, retailers, onderwijs en vele andere agrifood-ondernemingen een kijkje in de keuken gegeven van hun bedrijfsvoering. Daar kon je vaak letterlijk proeven waar je voedsel vandaan komt. Elies Lemkes: “Dat is erg belangrijk, omdat dit het begrip bevordert tussen de producenten en consumenten en daarmee de waardering voor je voedsel stijgt.”

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen