7.2 C
Deurne
zondag 8 december 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneKrapte op arbeidsmarkt in regio Helmond-De Peel houdt aan: 5.150 openstaande vacatures

Krapte op arbeidsmarkt in regio Helmond-De Peel houdt aan: 5.150 openstaande vacatures

Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt in Helmond-De Peel het afgelopen jaar iets afnam, blijven de personeelstekorten in onze regio bestaan. De arbeidsmarkt in het gebied Helmond-De Peel telt volgens het UWV op dit moment 5.150 openstaande vacatures. Tegelijkertijd is het aandeel werkenden in onze regio al hoog, maar vinden niet alle mensen die kunnen en willen werken hun weg naar een passende baan.

De personeelstekorten belemmeren werkgevers en zorgen ervoor dat maatschappelijke uitdagingen blijven liggen. Het is daarom volgens het UWV belangrijk om anders om te gaan met de krapte en bijvoorbeeld in te zetten op verhoging van de productiviteit en behoud van personeel. Dat blijkt uit de Regio in Beeld, de jaarlijkse arbeidsmarktrapportage van de uitkeringsinstantie.

Boeiendste arbeidsmarkt van Nederland
Omdat het aantal openstaande vacatures de laatste jaren hard is gegroeid, zijn er volgens rayonmanager Enrico Sterken van UWV Zuidoost-Brabant andere oplossingen nodig om het werk toch gedaan te krijgen, door het bijvoorbeeld anders te organiseren: “Onze arbeidsmarktregio is misschien wel de één van de boeiendste arbeidsmarkt van Nederland. Dit komt mede doordat Helmond- De Peel profiteert van de kennis- en innovatieregio als Brainportregio. Aan de andere kant is hier de krapte een enorme uitdaging. Ook in deze regio zijn niet genoeg mensen beschikbaar om de vraag naar personeel bij te houden.”

Bijna driekwart van de inwoners van 15 tot 75 jaar in het gebied Helmond-De Peel werkt. In onze regio is de zogenoemde arbeidsparticipatie zelfs iets hoger dan landelijk gezien. Het percentage werkende mensen is de afgelopen tien jaar sterk gestegen. “Een groot deel hiervan is toe te schrijven aan de toegenomen arbeidsparticipatie van ouderen. 55-plussers zijn vaker gaan werken, langer door blijven werken en meer uren per week gaan werken”, zegt arbeidsmarktspecialist Jessie Vossen van het UWV.

60-plussers
Zonder de toegenomen arbeidsparticipatie was de krapte op de arbeidsmarkt wellicht nog sterker opgelopen. Het aantal vacatures groeide de afgelopen jaren namelijk veel sterker dan de beroepsbevolking. Daarnaast gaat een grote groep 60-plussers de komende jaren met pensioen. In de regio Helmond-De Peel zijn er nu zo’n 14.100 werkende 60-plussers. Een groot deel hiervan werkt in de sector industrie en zorg en welzijn.

De bevolkingssamenstelling verandert door zowel vergrijzing als immigratie. Vorig jaar zijn er in Helmond-De Peel meer mensen overleden dan geboren, waardoor de natuurlijke bevolkingsgroei dus afneemt. Het aantal inwoners binnen onze regio groeide de afgelopen jaar hoofdzakelijk door immigratie. Dit zijn mensen die om verschillende redenen naar Nederland komen.

Migranten kunnen er voor zorgen dat personeelstekorten tijdelijk of voor lange tijd verminderen, maar aan de andere kant kunnen zij ook zorgen voor éxtra krapte op de arbeidsmarkt. “De trend heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarkt, maar ook voor de infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan huisvesting, scholen, ziekenhuizen, wegen, kinderopvang enzovoorts”, aldus Sterken van UWV Zuidoost-Brabant.

WW’ers
Het aantal WW-uitkeringen schommelt in Helmond-De Peel. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal gestegen met 10 procent. Dat zijn 260 meer WW-uitkeringen dan het jaar ervoor. “Werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures geven in onderzoek van UWV vaak aan dat sollicitanten over onvoldoende vaardigheden beschikken en dat hun vakkennis ontoereikend is”, legt Vossen van het UWV uit.

Naast WW’ers zijn er meer geregistreerde werkzoekenden in Helmond-De Peel. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering, WIA of Wajong-uitkering. Sommigen van hen ondervinden uitdagingen op meerdere levensgebieden, die vaak eerst aangepakt moeten worden voordat de stap naar werk kan worden gezet. Dat kan bijvoorbeeld gaan om psychische problemen.

In Helmond-De Peel is er aandacht om deze mensen te ondersteunen. Dat gebeurt onder andere door gebruik te maken van een jobcoach. Die begeleidt een werknemer met een ziekte of beperking op de werkvloer. Deze coach helpt bijvoorbeeld met inwerken of maakt een werkplan voor de werknemer. Door het werk net even anders te organiseren, wordt geprobeerd om van een werknemer met een arbeidsuitdaging een waardevolle kracht binnen een organisatie te maken. Doel hierbij is dat de werknemer na de begeleiding zelfstandig kan werken.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen