2.2 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneKringloopwinkel Deurne gesloten op last van gemeente; ‘Iedereen baalt en is verdrietig’

Kringloopwinkel Deurne gesloten op last van gemeente; ‘Iedereen baalt en is verdrietig’

Mensen die afgelopen woensdag of deze zaterdag een bezoekje wilde brengen aan de kringloopwinkel aan de Florijn in Deurne, stonden aan een gesloten deur. De winkel met tweedehands spullen mag voorlopig niet open van de gemeente omdat eigenaren van omliggende bedrijven een rechtszaak hebben aangespannen in verband met parkeeroverlast. Ook zou de kringloopwinkel niet voldoende meubels verkopen, iets dat vereist is vanwege de vergunning voor het pand.

Zaterdagmiddag staat voorzitter John van den Bersselaar van Stichting Kringloopwinkel Deurne samen met een aantal vrijwilligers bij de winkel om mensen op te vangen die het nieuws nog niet hadden meegekregen: “Zowel onze klanten als onze medewerkers zijn enorm teleurgesteld in de hele gang van zaken. Iedereen baalt en is verdrietig.”

Verkeersoverlast
Van den Bersselaar vertelt dat de stichting al twee jaar lang wordt geplaagd door klachten en rechtszaken omdat de kringloopwinkel tijdens de openingsdagen op woensdag en zaterdag zou zorgen voor verkeersoverlast: “Wij voldoen gewoon aan de vergunningseisen van zestien parkeerplaatsen. Maar die zijn inderdaad wel eens allemaal bezet als er veel mensen tegelijk naar onze winkel komen. Dan worden auto’s ooit in het gras langs de weg geparkeerd, maar is er zeker geen overlast voor het doorgaande verkeer of de andere bedrijven in de omgeving.”

Dat in- en uitritten worden geblokkeerd door auto’s van bezoekers van de kringloopwinkel is volgens John van de Bersselaar totaal niet aan de orde: “Dat is echt grote onzin. Ik sta zelf vrijwel altijd buiten tijdens de openingstijden en als ik zie dat er een auto op een hinderlijke plek wordt neergezet, stap ik er direct op af om die mensen daarop aan te spreken en ze naar een andere plek te verwijzen.”

Verkeersregelaars
In april heeft er een rechtszaak plaatsgevonden waarin de bezwaarmakers in het gelijk zijn gesteld. Daarom stelt de gemeente nu dat dat het niet anders kan dan strengere eisen te hanteren en handhaven. Van den Bersselaar benadrukt dat de rechter allebei de kanten van het verhaal begreep: “Er is ook aan de gemeente gevraagd om de vergunning nog eens goed te bekijken om tot een oplossing te komen waar alle partijen tevreden mee kunnen zijn. Nu worden we met onze rug tegen de muur gezet en kunnen we geen kant op. We moeten zelf maar verkeersregelaars inhuren, maar dat kost ons 300 euro voor de twee dagen dat we open zijn. Dat kunnen we als stichting zonder winstoogmerk helemaal niet betalen.”

Naast het voorkomen van parkeeroverlast, moet van de gemeente het aanbod in de kringloopwinkel voortaan minimaal voor driekwart bestaan uit meubels. Dit heeft te maken met het bestemmingsplan waarin het pand aan de Florijn wordt gezien als een zogeheten perifere detailhandelslocatie. “We verkopen wel meubels, die zijn er genoeg te vinden in de winkel. Maar de meeste van onze klanten komen vooral voor de kleinere dingen, zoals boeken en kleding. Dat maakt juist de beleving van een kringloopwinkel uniek. Er zijn allerlei snuisterijen en curiosa te vinden, waartussen de mensen kunnen rondsnuffelen”, legt John van den Bersselaar uit.

Sfeer kwijt
Van de gemeente mag ook die huidige indeling met verschillende spullen door elkaar in de winkel niet meer. “De meubels moeten helemaal apart komen staan van het andere aanbod. Dus dan ben je de sfeer die er nu is helemaal kwijt”, zegt Van de Bersselaar. Hij vindt het ronduit belachelijk dat de gemeente nu wil bepalen hoe de winkel ingedeeld moet worden: “In heel Nederland vind je op bedrijventerreinen kringloopwinkels en die zijn gewoon vrij om de aangeboden spullen zelf in te delen.”

Dat de winkel nu noodgedwongen gesloten moet blijven zit de vrijwilligers hoog: “We hebben ze afgelopen woensdag ingelicht over wat er aan de hand is en ze zijn terecht boos en teleurgesteld. Maar ook onze klanten snappen niet hoe dit kan gebeuren. Onze winkel heeft ook een sociale functie. Mensen komen er voor de gezelligheid en om met elkaar bij te kunnen praten. Dat is nu allemaal in één klap weg.”

Daarom laten voorzitter John van den Bersselaar en de andere vrijwilligers van de stichting het er niet bij zitten. “Er zijn al plannen om in elk geval de gemeente een email te sturen waarin we gezamenlijk ons ongenoegen duidelijk maken. Daarnaast willen we snel een kort geding aanspannen. Als dat door de rechter ontvankelijk wordt verklaard kunnen we tenminste voorlopig weer open”, besluit Van den Bersselaar.

Foto: Kringloopwinkel Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen