3.3 C
Deurne
vrijdag 2 december 2022
Home- DeurneKringloopwinkel Deurne weer open, hoop voor ‘leven voor leven’.

Kringloopwinkel Deurne weer open, hoop voor ‘leven voor leven’.

Wie in Deurne woont heeft hem wel eens zien rijden; de vrachtauto van ‘leven voor leven’. Hij heeft iets te maken met de kringloopwinkel, maar wat dan precies?

“Leven voor leven’ is een stichting die al dertig jaar actief is met het inzamelen en distribueren van (medische) hulpmiddelen voor lokale zieken- en verpleeghuizen in het oosten van Roemenië. De stichting werkt nauw samen met zusterorganisatie ‘vita pro vita’, samen verdelen zij de goederen vanuit een loods in Sascut.

Kringloopwinkel
Natuurlijk brengt dit transport kosten met zich mee. In beginsel werden die voldaan door de vele sponsoren, maar sinds 2010 beschikt de stichting over een kringloopwinkel. Deze is onder de naam ‘kringloop Deurne’ gevestigd aan de Dukaat 10A. Van de opbrengst van deze winkel kan het transport worden bekostigd.

Noodlot
Omdat de stichting dit jaar een jubileum te vieren heeft, was het plan om in september een extra auto met hulpgoederen in te zetten richting Roemenië. Om dit te bekostigen waren diverse acties opgezet om nieuwe sponsoren aan te trekken. Al het harde werk ten spijt; in maart van dit jaar trof het noodlot de stichting toen medeoprichter, voorzitter en transportleider Piet Vullings overleed ten gevolge van het coronavirus. Dit nieuws sloeg in als een bom en de gevolgen waren desastreus.

Afgeblazen
De kringloopwinkel moest noodgedwongen haar deuren sluiten, een stickeractie voor opleggers werd stilgelegd en het Peeltruckersfestival werd afgeblazen. De inkomstenkraan stond vrijwel dicht. Het enige dat doorliep was een USB-actie; particulieren kopen voor € 10,- een USB stick met daarop een door Jos van Neerven gemaakte film van de ritten van 2012, 2013 en 2014.

Heropening
Tot zaterdag 2 mei, toen opende de kringloopwinkel na zes weken radiostilte weer haar deuren. Natuurlijk worden alle restricties die zijn opgelegd door het RIVM nageleefd. Een winkelmandje is verplicht, er is een looproute aangegeven en er mogen maximaal 33 personen tegelijkertijd in de winkel zijn. De stichting heeft er bewust voor gekozen om niet te veel publiciteit te geven aan de eerste openingsdag, dit om rustig uit te kunnen proberen hoe de nieuwe werkelijkheid voelt. Het was niet al te druk, maar de sfeer onder de vrijwilligers was goed. De try-out is dus geslaagd, dit houdt in dat de winkel vanaf nu weer op haar vaste tijden geopend zal zijn.

Infostand
Heb jij het snuffelen tussen gebruikte spulletjes ook zo gemist of wil je meer weten over de geplande rit naar Roemenië? Kom dan op zaterdag 9 mei naar Kringloopwinkel Deurne, daar staat ‘team rit Roemenië’ met een infostand.

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen