-0.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneKruisbeeld Helmondseweg opnieuw doelwit van vernielzucht

Kruisbeeld Helmondseweg opnieuw doelwit van vernielzucht

Het keramieken kruisbeeld op de hoek van de Helmondseweg en Helmondsingel in Deurne is afgelopen week opnieuw doelwit van vernielzucht geweest. Er is nog niet duidelijk hoe ernstig de beschadigingen zijn en wanneer de vernieling precies heeft plaatsgevonden. Het kunstwerk is afgelopen maandag opgeslagen bij de gemeentewerf.

Het is niet de eerste keer dat het huidige beeld is vernield. In 2010 en 2013 werd het ook al eens flink toegetakeld door vandalen.

Hand
Afgelopen woensdag hebben medewerkers van de gemeente ook nog een afgebroken hand van het corpus gevonden op de plek waar het beeld eerst stond. De Kunstwacht haalt de keramieken stukken binnenkort op om te onderzoeken hoe het kunstwerk het beste kan worden gerestaureerd.

Het kruisbeeld met de achterwand werd eind augustus 1997 geplaatst en in september van dat jaar ingezegend. Het werd vervaardigd door pottenbakkerij Ambacht Haalderen naar ontwerp van kunstenaar Bart Jansen. Het beeld is in beheer van de Stichting Maria-Vredeskapel die ook zorg draagt voor het Sint-Cornelius kapelletje in Zeilberg, de Maria-Vredeskapel aan de rand van het Heiakkerpark en het kapelletje van de Maurissens in Vlierden.

Opknapbeurt
Voor het beeld van Jansen werd geplaatst, stond er op de plek aan de Helmondseweg en Helmondsingel al in 1928 een eerste kruisbeeld dat werd verzorgd door de Van Thiel-stichting. Door de inspanning van buurtvereniging Helmondseweg werd in 1961 een nieuw beeld geplaatst, dat op zondag 24 september van dat jaar werd ingezegend door kapelaan Westerlaken. In 1990 kreeg de omgeving van het kruisbeeld een flinke opknapbeurt. Er werden struiken en planten rond het kruisbeeld gezet en er kwam een rustbank.

Ook destijds was het kruisbeeld al herhaaldelijk doelwit van vernielzucht, zoals in 1989. Buurtbewoners Jan Zegers en Willem Bos zamelden toen 2700 gulden in voor de restauratie van het beeld, die werd uitgevoerd door Emily Gossens uit Venray. Bij de inwijding door pastoor Harrie Adriaensen werd het onderhoud van het kruisbeeld overgedragen aan de Stichting Maria-Vredeskapel.

Foto’s: Kunstwacht/DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen