De verschillende vleermuissoorten die in Griendtsveen voorkomen, krijgen binnenkort meer verblijfplaatsen door de start van een bijzonder project. De gemeente Horst aan de Maas gaat voor het behoud van de dieren als één van de eerste gemeenten in ons land kunstmatige holtes in bomen maken. In Groot Brittannië wordt op deze manier al langer een oplossing geboden voor de ‘woningnood’ onder vleermuizen.
In 2006 is door de Zoogdiervereniging geïnventariseerd welke vleermuizen het gebied rond Griendtsveen gebruiken als verblijfplaats, foerageergebied of vliegroute. Daaruit bleek dat er in de bomen verblijfplaatsen zijn van vier of vijf vleermuissoorten, waarbij de watervleermuis met zo’n 230 dieren veruit het talrijkste is.
Historische bomenlanen
De beslissing van gemeente Horst aan de Maas om speciale holtes in de bomen aan de Lavendellaan te gaan zagen, heeft te maken met een groter project voor het herstel van de historische bomenlanen in Griendtsveen. De Amerikaanse eiken, die in de jaren 90 zijn geplant, verkeren in slechte staat. Daarom worden deze geleidelijk aan vervangen. Na onderzoek in 2018 heeft gemeente Horst aan de Maas besloten dat de bomenlanen essentieel zijn voor het dorpsaangezicht van Griendtsveen en daarom behouden moeten worden.
Ook voor de vleermuizen zijn die bomenlanen van belang voor hun navigatie. Tussen de plaats waar de beestjes zich overdag schuil houden en de plek waar ze op insecten jagen, kan een afstand van meerdere kilometers liggen. Vooral kleine soorten vleermuizen overbruggen de afstand via vliegroutes die vaak langs dit soort bomenlanen lopen. Het ontbreken van enkele tientallen meters aan bomen kan voor deze dieren al reden zijn om een omweg te kiezen en honderden meters meer af te leggen naar hun voedselgebied.
Veilig onderkomen
Het vervangen van de laanbomen in Griendtsveen heeft hierdoor behoorlijke impact op de vleermuizen. Met het aanbrengen van kunstmatige holtes in Griendtsveen krijgen de dieren meer mogelijkheden voor een veilig onderkomen, ook tijdens de wisseling van de bomen. Gemeente Horst aan de Maas wil er met het project voor zorgen dat deze dieren niet alleen beschermd worden, maar dat het aantal vleermuizen ook toeneemt.
Bij de inventarisatie van de Zoogdiervereniging werd bijna 20 jaar geleden al geconstateerd dat het onvoldoende aantal boomholten een beperkende factor was voor verdere uitbreiding van de vleermuispopulatie. Die holten komen van nature voor in oudere bomen. Dan gaat het vaak om oude spechtengaten of scheuren in de schors van de boom door vorst of blikseminslag.
Microklimaat
In tegenstelling tot een vleermuiskast hebben holten in bomen een voor de dieren veel gunstiger microklimaat. Dit komt doordat die ruimten in bomen warme lucht vasthouden en een luwte vormen voor de vleermuizen. Daarom wordt in Groot Brittannië al langere tijd geëxperimenteerd met uitgezaagde, kunstmatige holtes in levende bomen. Ook in Nederland wordt door Faunus Nature Creations, in samenwerking met een boomtechnicus, onderzoek gedaan naar de effectiviteit van dergelijke kunstholtes voor vleermuizen en de effecten op de boom zelf.
Foto: Pexels