28.7 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneKunstwerk Joep Coppens mag verplaatst worden; Grote Ringklauwvleugel krijgt prominentere plek

Kunstwerk Joep Coppens mag verplaatst worden; Grote Ringklauwvleugel krijgt prominentere plek

Het bronzen kunstwerk van de Vlierdense kunstenaar Joep Coppens mag worden verplaatst naar de wadi ten noorden van de parkeerplaats op het Stationsplein. De Grote Ringklauwvleugel staat sinds eind 2015 vlak langs het spoor bij het station in Deurne maar valt daar nauwelijks op. De gemeente heeft vorige week de vergunning toegekend voor de verhuizing.

Op de nieuwe plek komt het kunstwerk ook een stuk hoger te staan dan nu. Er komt een drie meter hoge sokkel waarop het beeld wordt geplaatst zodat het van grotere afstand goed zichtbaar is. Die hoogte in combinatie met de nieuwe plek in het groengebied zou er volgens de kunstenaar voor zorgen dat het kunstwerk beter ‘beleefd’ wordt.

Bestemmingsplan
De ruimtelijke impact van de verplaatsing van het kunstwerk is volgens de gemeente minimaal. Coppens had eind vorig jaar een vergunning aangevraagd omdat er voor de verhuizing van de Grote Ringklauwvleugel afgeweken moet worden van het huidige bestemmingsplan. Volgens de gemeente zijn er geen ruimtelijke of stedenbouwkundige bezwaren tegen de voorgestelde afwijking.

Natura 2000-gebieden
Ook in het kader van de stikstofruimte ziet de gemeente geen problemen: “Gelet op de aard en omvang van de ontwikkeling en de afstand tot Natura 2000-gebieden is het niet aannemelijk dat deze ontwikkeling leidt tot significant negatieve effecten op Natura 2000-gebieden in de gebruiksfase of de aanlegfase van het project.” Volgens de vergunning moet de verhuizing van het beeld plaatsvinden binnen 3 jaar nadat de vergunning definitief is verleend.

Koolhof
Het is niet de eerste keer dat het beeld verhuist. Het kunstwerk stond oorspronkelijk aan de Schelde in de Koolhof tussen basisschool De Piramide en de Frans Hoebenshal. Het heeft daar gestaan van november 1982 tot december 2015 toen het verhuisde naar het station vanwege de komst van het nieuwe gebouw De Vlieger waarin de Piramide, de Brigantijn, peuterspeelzaal Spring, de wijkraad en gymzaal werden ondergebracht.

Organische vormen
De Grote Ringklauwvleugel van Coppens is 1.52 meter hoog, 1.84 meter breed en 1.87 meter lang. Het bestaat uit organische vormen uit de natuur, zoals een schelpachtige vorm (vleugel), de klauw van een roofdier (klauw) en een grote ronde boog (ring), drie elementen waaraan het beeld de naam Ringklauwvleugel te danken heeft.

Samoerai
In de gemeente Deurne staan meerdere beelden die door Joep Coppens zijn gemaakt zoals onder andere de Grote Hoornkruik, Golvend water, De tand des tijds, Samoerai, het Franciscanessenbeeld, In Slagorde maar ook het beeld midden in de fontein in het Pastoor Roespark in Deurne en het Tempeltje bij de vindplaats van de Gouden Helm in Helenaveen zijn kunstwerken gemaakt door Coppens.

Beeldentuin
Hij heeft bij zijn woonhuis ook een eigen openbare beeldentuin op het molenerf van de windmolen van Vlierden die vrij toegankelijk is. In de tuin staan vijftien bronzen kunstwerken van de hand van Joep Coppens. Bezoek van de beeldentuin is op eigen gelegenheid dagelijks mogelijk. Op afspraak kun je een rondleiding door de beeldentuin en expositieruimte Molenrijn krijgen. Hiervoor kun je mailen naar joepenelscoppens@gmail.com of bellen met 06-51492999.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen