23.5 C
Deurne
dinsdag 20 mei 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneKunstwerk op Peelrandbreuk in Heiakkerpark heropend na opknapbeurt; ‘Herstel van bomenrij is...

Kunstwerk op Peelrandbreuk in Heiakkerpark heropend na opknapbeurt; ‘Herstel van bomenrij is essentieel’

Het kunstwerk van Roberto Ruggiu dat in 1993 werd aangelegd in het Deurnese Heiakkerpark om de Peelrandbreuk boven de grond zichtbaar te maken, heeft een opknapbeurt gekregen. Maandagavond werd de creatie van de kunstenaar officieel heropend door onder meer wethouder Marjan Vrijnsen-De Corte.

Precies over de ondergrondse geologisch breuk die door het park loopt, zijn voor het kunstwerk een vijftal putten en een bomenrij geplaatst over een lengte van ongeveer een kilometer. Omdat een aantal van de sierappelbomen er niet goed aan toe was of het loodje had gelegd, gaf het werk van Ruggiu de laatste jaren een verwaarloosde indruk. Dit tot groot ongenoegen van buurtbewoners en de wijkraad.

Bijzonder natuurfenomeen
Daarom trokken leden van natuur- en milieucentrum De Ossenbeemd en stichting Boombelijd in oktober 2023 aan de bel bij de gemeente. Die erkent nu dat het belangrijk is dat het natuurlijk kunstwerk er verzorgd uitziet: “Het herstel van deze bomenrij is essentieel vanwege de toegevoegde waarde aan de uitstraling van het park en om iedereen te laten leren over dit bijzondere natuurfenomeen.”

De heropening van het kunstwerk werd maandag voorafgegaan door een bijeenkomst in De Ossenbeemd waar voorzitter Kees Adriaans van het natuur- en milieucentrum een welkomstwoord gaf. Daarna nam Dick van de Star de aanwezigen mee voor een wandeling over het terreinvan De Ossenbeemd en door het Heiakkerpark. Aansluitend werd het kunstwerk ‘Gepolijste putten’ heropend.

Geologische periode
De putten die Ruggiu gebruikte om de Peelrandbreuk in Deurne zichtbaar te maken, zijn gemaakt van een cylinder van Boquira. Dit is een blauw-grijs gevlamde hardsteen. Op elke gietijzeren putdeksel is de naam uitgesneden van een geologische periode, waarin de Peelrandbreuk waarschijnlijk is ontstaan. Dat zijn achtereenvolgens van oud naar jong het Holsteinien, het Saalien, het Eemien, het Weichselien en het Holoceen. Door de naam van de geologische periode heen kan je in de put kijken. Op het einde van de rij staat een kleine pilaar van hetzelfde gesteente.

De opknapbeurt van het kunstwerk maakt deel uit van de EigenWIJS(T)-weken, die nog tot en met 8 juni plaatsvinden. Tijdens deze periode kun je kennis maken met alle fenomenen in Geopark Peelhorst en Maasvallei. Dit gebied strekt zich uit over die plekken waar de bewegingen van de ondergrond langs breuken in het landschap zichtbare sporen hebben achtergelaten. In de actieweken zijn er diverse activiteiten op verschillende bezoekerspunten door heel het Geopark heen.

Fietstocht
De Ossenbeemd houdt bijvoorbeeld samen met Bijzonder Brabants op zaterdag 7 juni een fietstocht over de Peelrandbreuk. Hierbij rijden de deelnemers onder begeleiding van Dick van der Star en Theo van der Mortel vanaf de Ossenbeemd in Deurne via de Heiakker naar Bijzonder Brabants van boer Henk Kerkers, waar de Peelrandbreuk zichtbaar is.

Onderweg krijg je informatie over de bijzondere geologische breuklijn die het landschap en de natuur heeft gevormd. Er is een ochtendtocht met lunch die start om 10.00 uur en om 13.30 uur vindt er een middagtocht met koffie en gebak plaats. Meer informatie over de fietstocht vind je op de website van Geopark Peelhorst en Maasvallei. Alle activiteiten van de EigenWIJS(T)-weken staan op peelhorstenmaasvallei.nl/ontmoetingen.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen