9.9 C
Deurne
zondag 5 mei 2024
Home- DeurneLaatste avond voor jongerencentrum de Roos in Deurne; einde van tijdperk met...

Laatste avond voor jongerencentrum de Roos in Deurne; einde van tijdperk met rebels randje

Voor de allerlaatste keer was zaterdagavond jongerencentrum de Roos in Deurne geopend. Bezoekers deelden onder het genot van een drankje hun herinneringen uit de 40 jaar geschiedenis die werd geschreven aan het Haageind. Wat in september 1983 begon als opvolger van Open Jongerencentrum De Boerderij, werd afgelopen nacht rond 02.00 uur in OJC De Roos afgesloten; het einde van een tijdperk vol livemuziek, gezelligheid en saamhorigheid met een rebels randje.

Er was door de organisatie voor de laatste avond bewust niet gekozen voor een ‘eindfeest’, of ‘eruit gaan met een knaller’: “Omdat wij deze beslissing ten zeerste betreuren en dit niet zien als aanleiding voor een feestje.”

Reünies
Waar op 4 september 1998 het 15-jarig bestaan nog uitbundig werd gevierd en op 7 september 2013 het 30-jarig jubileum, wordt het feest voor het 40-jarig bestaan van de Roos niet gehaald. Geen reünie en een hele maand festiviteiten zoals in ’98 met de RoosQuiz, een dance- en 80’s-party, livemuziek, film en het festival Jubelpop. Of zoals tien jaar geleden met een magazine over De Roos en liveoptredens van Go Fishing en Young and Damaged. Die laatste band beleefde hun première in 2011 tijdens het BMM-festival; een evenement dat onlosmakelijk verbonden is met de Roos en nu ook voor altijd verandert.

‘Alles gedaan’
Hoezeer het bestuur van het jongerencentrum het liever anders had gezien, laat de huidige financiële situatie het volgens hen niet toe nog langer de deuren open te houden: “Wij hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen, maar helaas hebben wij moeten concluderen dat de situatie niet houdbaar meer is. Daarom zien wij geen andere optie dan het moeilijke besluit te nemen de stichting te stoppen.”

Financiële tegenvallers stapelden zich op met als uiteindelijke nekslag: de stijging van de energieprijzen. “Ons te betalen voorschot voor de energie is ten opzichte van 2022 gestegen met zo’n 650 euro per maand. Dit komt dus neer op een extra financiële last van een kleine 8.000 euro op jaarbasis.” De gemeentelijke regeling voor tegemoetkoming in de energiekosten voor verenigingen en stichtingen bleek niet voldoende voor het jongerencentrum.

Jarenlange zorgen
De financiële situatie van de Roos is al jaren lang een bron van zorgen voor de organisatie. Deze werden ook regelmatig geuit tegenover de gemeente Deurne. Zelfs al in 2014 werd voor het eerst aangeklopt over de hoogte van de huur. In november 2021 werd het betalen van de huur zelfs zo’n groot probleem dat er een doorstartplan moest worden bedacht.

Zo werd de KeiThuis-groep in het pand ondergebracht, waardoor er meer activiteiten voor ook jongeren onder de 18 jaar konden worden gehouden. Het idee was dat de komst van de nieuwe club vrijwilligers, ondersteuning van het jongerenwerk door de LEV-groep en een eenmalig bedrag van 3.000 euro voor een bredere doelgroep zou zorgen en meer inkomsten. Hoewel de groep binnen de Roos snel en goed werd opgenomen en er ook een groei waarneembaar was bij KeiThuis, bleek dat er door de financiële problemen geen ruimte meer was om extra activiteiten te ontplooien en daarmee financieel te groeien. Afgelopen vrijdagavond werd de laatste activiteit van de groep al gehouden met een besloten avond bij de Roos. KeiThuis zal nu waarschijnlijk op zoek moeten gaan naar een nieuw onderkomen.

Bij het doorstartplan in 2021 kreeg de Roos ook een eenmalige subsidie van 15.000 euro. Maar ruim 12.000 euro daarvan ging eigenlijk direct weer terug naar de gemeente, om de achterstallige huur te voldoen van 2020 en 2021. Hierdoor begon de de Roos 2023 met een saldo van ongeveer 3.500 euro.

Energieprijzen
Dat was volgens de organisatie al erg weinig maar toen daar de stijging van de energieprijzen zich nog bovenop stapelde, kwam de definitieve sluiting van OJC de Roos steeds meer in zicht. “Wij zijn al geruime tijd bezig een oplossing te zoeken voor de meerdere lopende problemen, maar helaas zonder succes”, meldt de organisatie.

Er werd onder meer in maart van dit jaar opnieuw bij de gemeente gemeld dat als er geen financiële hulp zou komen, er niets anders op zou zitten dan de stichting te liquideren om zo alles schuldenvrij af te ronden. “Wij willen in ieder geval iedereen heel hartelijk bedanken voor hun bezoek, inzet en betrokkenheid waardoor het mede mogelijk is geweest om nog zo lang door te kunnen gaan”, zegt de organisatie van de Roos.

Gekraakt
De boerderij is een gemeentelijk monument dat rond 1972 werd gekraakt door een aantal jongeren die het De Boerderij noemden. Ze verbouwden het pand tot een café en ontmoetingsruimte. De schuur werd ingericht als theater en concertzaal. In juni 1981 werd er met het oog op de toekomst een nieuw tienkoppig bestuur opgericht. Maar doordat het jongerencentrum zich niet hield aan de door de gemeente opgestelde regels wat betreft geluidsoverlast, sluitingstijden en drugsgebruik, werd het bestuur op 13 augustus 1981 al gedwongen op te stappen.

Hierna namen vier oudgedienden van de boerderij het roer over, waaronder Frits Jonkers en medeoprichter van OJC De Boerderij, Nico van Ansem. Er werd ook een Raad van Advies opgesteld die contact hield met de gemeente en er zou een degelijk beleidsplan komen. Toch besloot toenmalig burgemeester Van Genabeek op zaterdag 22 augustus 1981 om het jongerencentrum te sluiten. Hij sommeerde dat de boerderij voor 12.00 uur leeg moest worden opgeleverd en er anders een ontruiming zou plaatsvinden. Die kwam er niet, maar het pand werd wel gesloten.

Roos
Door gesprekken met de gemeente mochten er in het jongerencentrum na een tijdje toch weer vergaderingen en activiteiten worden gehouden, onder de voorwaarde dat er geen drank verkocht mocht worden. Nadat er plannen werden gemaakt voor de grondige aanpak van achterstallig onderhoud en regels waren opgesteld om het centrum weer zelfredzaam te maken, werd het in september 1983 weer geopend. Na een ingrijpende verbouwing werd ook het cafégedeelte weer in gebruik genomen en was Open Jongerencentrum De Roos geboren. Beheerder Nico van Ansem noemde het onderkomen destijds naar zijn pasgeboren dochter Roos.

Foto’s: OJC de Roos/Deurnewiki/Joost de Haan (Het jongerencentrum in betere tijden, onder andere bij één van de vele reünies en festivals die er werden gehouden)

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen