12.3 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- DeurneLeden AV-LGD lopen Memorial Run voor Tonny van Berlo: ‘We missen hem...

Leden AV-LGD lopen Memorial Run voor Tonny van Berlo: ‘We missen hem nog iedere dag’

Bij de atletiekbaan van Atletiek Vereniging Lopersgroep Deurne (AV-LGD) werd zaterdag voorafgaand aan de Memorial Run voor medeoprichter en erevoorzitter Tonny van Berlo een portret van hem onthuld. Op deze manier keek hij als het ware mee naar de lopers die ter nagedachtenis aan hem een afstand van 1.000 meter of 3.000 meter aflegden.

Van Berlo overleed vorig jaar op 1 september op 69-jarige leeftijd, maar zaterdag blijkt bij de Memorial Run duidelijk dat de herinnering aan hem voor altijd voort zal leven binnen de Deurnese vereniging. Niet alleen bij AV-LGD, maar bij alle organisaties waar hij bij actief was. Zo was hij ook medeoprichter en voorzitter van Stichting WESP, die afgelopen weekend bij ’t Hofke van Marijke het jaarlijkse evenement Xplosion en de Heitraction hield.

‘Van Berlo-truc’
Al ver voor hij samen met Cor Madou de plannen voor een lopersgroep en atletiekvereniging bedacht, was sport voor Tonny zijn lust en zijn leven. Naast zijn werk als voorman bij de Hendrix Meat Group in Someren en later kaderlid van het FNV en lid van de landelijke CAO-commissie, voetbalde Van Berlo bij het ‘gouden SV Deurne’.

Het team wist onder leiding van trainer Theo van Dijk in het seizoen 1978-1979 beslag te leggen op het kampioenschap in de derde klasse en Tonny speelde daarbij een belangrijke rol als de behendige buitenspeler. Hij werd bij de trouwe supporters zelfs bekend om zijn befaamde ‘Van Berlo-truc’, waarbij met een onnavolgbare draaibeweging de tegenstander het nakijken gegeven werd.

Omroepstem
Na zijn actieve voetbalcarrière was Tonny jarenlang trainer en leider van Deurne 2 en was hij bij diverse jeugdelftallen betrokken. Verder was Van Berlo jaarlijks de grote kartrekker en animator tijdens de organisatie van de Kranenmortelloop. Met zijn kenmerkende omroepstem liet hij bij velen een blijvende herinnering achter.

Lopersgroep
Op 20 november 1982 namen Cor Madou en Tonny van Berlo het initiatief tot de oprichting van Lopersgroep Deurne. Zij vonden dat er in Deurne ook iets moest gebeuren op atletiekgebied. In 1983 werd daarom de jeugdafdeling opgericht en werd deze lid van de KNAU en daarmee een officiële atletiekvereniging. Onder leiding van Tonny, die 27 jaar voorzitter was, groeide de vereniging met bijna 400 leden uit tot één van de grootste verenigingen van Deurne. In 2014 droeg Tonny de voorzittershamer over.

Op 7 september 2002 ontving voorzitter Tonny van Berlo het Unie Erekruis van KNAU vanwege zijn grote verdiensten voor de atletiek op lokaal en regionaal niveau. In 2004 werd Tonny op 30 april benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau als waardering voor al zijn werk voor en in de samenleving.

WESP
Van Berlo stond ook aan de wieg van Stichting WESP, die ontstond in 2009 nadat het Lentefeest in de St. Jozefparochie ophield te bestaan. Op 3 februari van dat jaar werd de stichting opgericht en werd Tonny voorzitter. Hierbij bracht Van Berlo ook verschillende verenigingen samen. De eerste keer dat het evenement plaatsvond, werd het bijvoorbeeld gehouden op sportpark De Dreef aan de Vloeieindsedreef en werd de activiteit van WESP gecombineerd met de internationale Dreefloop van Lopersgroep Deurne.

Cratosvrienden
Naast alle sportieve activiteiten was Van Berlo jarenlang de drijvende kracht achter de Cratosvrienden in Deurne. Met zijn open en empathische houding wist hij ook die organisatie groot en geliefd te maken. De stichting hielp Deurnenaren met een smalle beurs en organiseerde onder meer bijeenkomsten voor mensen met dementie of autisme. Ook werden mensen geassisteerd bij het invullen van formulieren van verschillende instanties en werd er een kledingbank gerund.

Na een conflict tussen de stichting en ’t Hofke van Marijke waar de Cratosvrienden waren gehuisvest, werd uiteindelijk de stekker uit het initiatief getrokken. Er werden nog pogingen gedaan door stichting ‘t Hart om het werk van de Cratosvrienden over te nemen, maar die gingen niet door omdat de kledingbank niet mee kon verhuizen naar het pand van voormalig jongerensoos Asteffekan, waar stichting ‘t Hart was ingetrokken.

Foto’s: Jack van Die

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen