17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneLeerlingen ruimen meer dan 600 stuks zwerfafval op

Leerlingen ruimen meer dan 600 stuks zwerfafval op

Op woensdag 14 december zijn de leerlingen van groep 8 van Jenaplanschool De Ratelaar in Deurne aan de slag gegaan met het zwerfafvalproject ’Zwerfafval, mooi niet!’. Na een speciale les in de klas gingen de leerlingen met hesjes, handschoenen, knijpers en zakken op pad. De leerlingen ruimden, samen met twee juffen en wethouder Helm Verhees, rondom hun school liefst 660 stuks zwerfafval op.

De themaochtend over zwerfafval begon met een interactieve presentatie. Vooral de omvang van de ‘plastic soep’ in de oceanen en de dieren die veel last hebben van zwerfafval sprak de leerlingen aan. Na een quiz over de afbraaktijden van verschillende materialen gingen de kinderen in vier groepjes op pad om zwerfafval in te zamelen. Er werd veel plastic (ruim 260 stuks) en opvallend veel papier (ruim 180 stuks) gevonden. “We hadden niet gedacht dat er rondom onze school zo veel te vinden was”, lieten de leerlingen na afloop weten.

Veel van de leerlingen moesten bekennen dat ze zelf ook wel eens iets op straat gooien. Vaak gebeurt dat niet bewust. Soms hebben ze geen zin om een prullenbak op te zoeken of is er geen prullenbak in de buurt. Toen de gastles was afgelopen en er uitvoerig gesproken was over de gevolgen van het zwerfafval voor het milieu en de dieren, beloofden alle kinderen dat ze vanaf nu al het afval netjes in de afvalbakken zullen gooien.

Dit schooljaar biedt de gemeente Deurne voor het eerst het zwerfafvalproject ‘Zwerfafval, mooi niet!’ aan. Alle scholen in de gemeente kunnen gratis deelnemen. Het project bestaat uit een gastles over de gevolgen van zwerfafval voor de leefomgeving en aansluitend gaan de leerlingen zelf zwerfafval opruimen. De gastles wordt verzorgd door Onsburo uit Valkenswaard. Scholen in Deurne die interesse hebben om ook mee te doen met het project kunnen terecht bij Wendy Hunting van Onsburo via wendy@onsburo.eu.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen