23.1 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneLezing in Deurne over verlies aan biodiversiteit als maatschappelijk probleem

Lezing in Deurne over verlies aan biodiversiteit als maatschappelijk probleem

Biodiversiteit is een veel besproken onderwerp in het nieuws. Je kunt geen krant openslaan of de tv aanzetten en je ziet de dringende boodschappen als ‘De Jangztedolfijn uitgestorven’ of ‘Koralen ernstig bedreigd’. De verscheidenheid aan flora- en faunasoorten loopt op onze aarde blijkbaar gevaar.

Ad Havermans is opgeleid als leraar aardrijkskunde en fysische geografie en zet zich sinds zijn pensioen in bij IVN Weert en Natuur en Milieu-centrum (NMC) Weert. Woensdag 12 juni geeft hij in Deurne de lezing ‘Biodiversiteitsverlies als maatschappelijk probleem’.

Levensbelang
Klimaatverandering heeft volgens hem niet alleen vele ecologische, maar ook sociaal-economische gevolgen. “We zijn als mens afhankelijk van biodiversiteit; biodiversiteit is dus van levensbelang. Daarnaast is de natuur ook een inspiratiebron”, zegt Havermans.

De lezing is georganiseerd door de Agrarische Natuurvereniging sPeelslandschap en Natuur en Milieu-centrum De Ossenbeemd. Beide organisaties zien dat zorgen over een menswaardig bestaan voor de generaties na ons zijn toegenomen. Dit is volgens hen mede te danken aan het klimaatverdrag van Parijs uit 2015. Een ander belangrijk aspect van duurzaamheid is de verscheidenheid aan soorten op deze wereld, ofwel de biodiversiteit en het dreigende verlies ervan.

Maatschappelijk probleem
Tijdens de lezing van Ad Havermans wordt dat probleem verkend. Nadat is vastgesteld wat wordt verstaan onder biodiversiteit, gaat Havermans na of er inderdaad sprake is van het uitsterven van soorten. Hij gaat in op de vraag of dat nu sneller verloopt dan dat het van nature gaat.

Ook belicht Havermans de oorzaken van de afname van biodiversiteit en de maatschappelijke gevolgen daarvan voor de wereld als geheel, maar ook specifiek voor Nederland. Tenslotte is er aandacht voor mogelijke oplossingen. De lezing gaat volgens de organiserende partijen in op belangwekkende studies naar de ecologische grenzen van planeet aarde.

De lezing vindt plaats op woensdag 12 juni aan de Kouterdreef 6 in Deurne en begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19 uur. Voor de lezing en de koffie of thee wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd met als richtbedrag 4 euro of meer. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet noodzakelijk.

Foto: Brabants Landschap

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen