22.9 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneLezing over de IJzertijd door heemkundelid Anneke Boonstra in Cultuurcentrum.

Lezing over de IJzertijd door heemkundelid Anneke Boonstra in Cultuurcentrum.

Woensdag 17 januari verzorgt Anneke Boonstra voor Heemkundekring H.N. Ouwerling een lezing met de titel: Twee manen lang leven als in de IJzertijd. Tijdens een powerpoint-voorstelling maak je kennis met het wel en wee van het leven als in de IJzertijd.

Door de vele voorwerpen, vooral die in de grond bewaard zijn gebleven (en dan nog speciaal in leem of klei of veen), weten we veel over de IJzertijd. De grootte van de huizen, de  putten,  het textiel enz. En we weten veel over het materiaal waarmee alles gemaakt is. Maar over het leven van de mensen weten we veel minder. Anneke Boonstra is 15 jaar bezig bent geweest met huizen experimenteel na te bouwen, een hele nederzetting te bouwen met waterputten, tuintjes, kraal, omheiningen, bijschuurtjes,  brood-,  houtskool-, rook- en pottenbakovens en zij is ook al die tijd bezig geweest zich in te leven in hun leven en daardoor ontstaat steeds heviger de wens om te weten te komen: Hoe hebben onze voorouders geleefd? Anneke verzamelde ongeveer tien mensen om zich heen. Twee jaar lang deden ze elke maand een weekeind deeloefeningen: kleding maken, verven, naalden maken, enz. Ze hadden voor zichzelf een uitrusting nodig van winterkleding en schoeisel. En ze hadden de kennis nodig van  planten drogen en voedsel roken. Ze moesten een eigen mes, pijlpunten, pijlen, bogen en naalden kunnen maken of iets hebben om te ruilen. Ook moesten ze maandverband inzamelen en drogen, bedenken hoe je een bed ging maken met ‘dekens’ en weten wat voor medicijnen ze mochten gebruiken. Het uiteindelijk resultaat was dat er in de periode 1983-1996 het Prehistorisch Openluchtmuseum in Eindhoven werd gebouwd.

De lezing begint om 20.00 uur in Cultuurcentrum Martien van Doorne en de toegang is gratis voor leden; niet-leden betalen € 2,50 entree.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen