Twee jaar lang lag het werk bij de werkgroep van Dorpsraad Helenaveen stil door de coronapandemie maar nu hebben de leden voor de komende tijd weer een aantal lezingen op het programma gezet over de geschiedenis van Helenaveen. Verschillende sprekers zijn uitgenodigd om bijzondere wetenswaardigheden over het dorp en de omgeving ervan te delen met anderen.
De werkgroep die bestaat uit Gerard Veldhuijzen, Sandra van Cauwenberghe, Hans van de Laarschot, Wim van der Werf, Annie van Galen, Jan van Woezik en Riki van Mullekom-Bakker vindt het belangrijk dat deze historische informatie bij zoveel mogelijk mensen terechtkomt. Want er is volgens hen nog zoveel dat de meeste mensen niet weten over Helenaveen. “Iedereen kent natuurlijk de Gouden Helm, die in 1910 gevonden werd. Veel minder bekend is de Sierschijf van Helden”, meldt de werkgroep.
Vijftal vondsten
Om dat toe te lichten, hebben ze voor de eerste lezing op 28 november Huub Kluijtmans uitgenodigd. Hij neemt je mee op zijn zoektocht waarbij hij sterke vermoedens heeft dat de sierschijf niet in Helden maar op Deurnes grondgebied is gevonden. “Hij stelt ook dat de Sierschijf, behalve een verband met de Gouden Helm heeft, ook deel uitmaakt van een vijftal vondsten die in een relatief klein gebied zijn aangetroffen”, legt de werkgroep uit.
Jan van de Griendt
In het nieuwe jaar komt op 30 januari Hans van de Laarschot vertellen over de eerste ‘vaste’ bewoners van Het Helenaveen. Een lezing waarin je Helenaveen volgens de werkgroep gaat zien zoals je het nog nooit hebt gezien. Bij een eerder bezoek vertelde Van de Laarschot over ‘Het Helenaveen van Toen’ en dat de kanaalgravers van Van de Griendt begin 1854 in het concessiegebied waren aangekomen. Vanaf dat moment wordt de naam Helena-Veen gebruikt. Op de plaats waar Jan van de Griendt het dorp had gedacht, verschenen de eerste gebouwen. Als eerste de nog bestaande boerderij van opzichter Jan Deckers.
Eerste Helenaveners
Maar er gebeurde toen nog veel meer interessante dingen, legt de werkgroep uit: “Wat werd er nog meer gebouwd en waar? En wie waren, naast Deckers, die eerste Helenaveners en waar kwamen die vandaan?”
Romeinse kleding
Ook bij de lezing van Maarten Dolmans die staat gepland op 27 februari zullen de bezoekers getrakteerd worden op bijzondere wetenswaardigheden over de kleding van de Romein van de Peel. Bij de vondst van de vergulde Peelhelm in de zomer van 1910 werden ook meerdere stukken textiel aangetroffen. Deze resten behoorden volgens bestaand onderzoek, tot diverse kledingstukken waaronder zeer kostbare kleding uit het oosten van het Romeinse Rijk.
Rijke eigenaar
Op basis van de vondsten en door gebruik te maken van laat Romeinse fresco’s, mozaïeken en klassieke teksten uit het eind van de derde en begin vierde eeuw wordt een beeld geschetst van de kleding en volledige uitrusting van de rijke eigenaar van de helm. “Tijdens de voordracht worden reconstructies van de helm, kleding en uitrusting getoond”, legt de werkgroep uit.
De lezingen vinden plaats in Dorpscentrum De Gouden Helm aan de Oude Peelstraat 3 in Helenaveen en starten telkens om 20.00 uur. De entree bedraagt 9,50 euro per lezing en is inclusief twee koppen koffie of thee. Aanmelden om de lezingen bij te wonen, kan via info@helenaveenvantoen.nl.
Foto: Helenaveenvantoen.nl